6 redenen om uit te gaan

Verstilde poëzie in Hondengeluk

1 festival

Impakt Festival

Utrecht: 14-18 okt. www.impakt.nl

Het 20ste Impakt Festival staat in het teken van ‘accelerated living’: of hoe onze ervaring van snelheid en tijd in de afgelopen decennia radicaal veranderd is. Met concerten, performances, filmvertoningen, nieuwe media, een conferentie en een tentoonstelling. Een van de hoogtepunten is een nieuwe, speciaal voor het festival geproduceerde digitale opera van de Duitse muzikant Thomas Köner. Verder op het muziekprogramma o.a. Kode9, Thomas Brinkmann, Cooly G en een 24 uursversie van de Negende Symfonie van Beethoven.

2 dans

Hondengeluk

Leeuwarden: Stadsschouwburg De Harmonie. Tijd: 20.30u. Entree: 9-15 euro. www.harmonie.nl

Het duo 2move/Vloeistof brengt Hondengeluk – een dansvoorstelling om, door en over een auto. De voorstelling reisde al twee seizoenen langs de buitenfestivals, nu volgt een tournee binnen de schouwburgen. Acrobatiek, filmische dansbeelden, herkenbare menselijkheid en verstilde poëzie wisselen elkaar in hoog tempo af.

3 filmavond

Food For thought

Nijmegen: CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1. Tijd: 19.30-21.30u. Entree: 1,50 euro. www.ru.nl/cultuuropdecampus

Een avond met film, lezing en gratis tapas. Estômago (2007) van de Braziliaanse regisseur Marco Jorge is een film over eten en macht. Er zijn twee parallel lopende verhaallijnen: Nonato’s opkomst als kok en zijn tweede loopbaan als gevangenisboef. Prof. dr. Jan Kroeze geeft een inleidende lezing. Eten doe je zonder na te denken, maar weet je wat er bij elke hap in je lichaam en hersenen gebeurt?

4 presentaties

Pecha Kucha night

Amsterdam: Mediamatic. Tijd: 21.00u. www.mediamatic.net

Twaalf verschillende creatieven presenteren hun ideeën en werk aan het publiek in het inmiddels bekende format: 20 dia’s van 20 seconden. De deelnemers (en een groot deel van het publiek) komen doorgaans uit de wereld van design, architectuur, fotografie, kunst en wetenschap. Tussen de presentaties door is er o.a. videokunst door vj Blackbird Badger.

5 designprijs

Utregse Diezijnprijs

Utrecht: Tivoli Oudegracht. Tijd: 18.00-0.00u. Entree: 15 euro. Aanmelden: www.bno.nl/udp

De formule van de Utregse Diezijnprijs: aanmelding, jurering en prijsuitreiking op één avond. Deelname staat open voor ontwerpers en ontwerpbureaus uit geheel Nederland.

6 documentaires

Repetition & Optical Vacuum

Rotterdam: NAi. Tijd: 15.00u. Entree met dagkaart Biënnale. www.iabr.nl

Het IDFA heeft op verzoek van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) een serie filmdocumentaires over de stad samengesteld. Repetition (Artur Zmijewski, 2005, 39 min.) gaat over de hernieuwde uitvoering van het Stanford Prison Experiment – een beroemd psychologisch experiment uit 1971 dat het menselijk gedrag in gevangenisomstandigheden onderzocht. Optical Vacuum (Artur Zmijewski, 2008, 55 min.) is een cinematografisch essay over voyeurisme, surveillance en de inmiddels vrijwillige drang om bekeken te willen worden.