Zwakke stem Russische oppositie

Een handvol mensen ging gisteren de straat op in Moskou om te protesteren tegen fraude bij de lokale verkiezingen. De politie greep hard in.

Ineens komen de Omons in actie. Zonder onderscheid des persoons sleuren de Russische ME’ers mannen en vrouwen naar de arrestantenwagens die rondom het Poesjkinplein staan geparkeerd. De demonstranten scanderen: „Schande!” Gehelmde agenten lopen een omaatje omver. „Waag het niet om mij te slaan”, schreeuwt ze als ze haar bedreigen. „Ik kan je grootmoeder zijn.”

Dan steekt een vrouw een stembiljet in de fik en roept: „Wij zijn tegen het bewind van de geheime politie!” Twee mannen volgen haar voorbeeld. De Omons voeren hen met geweld af.

Het is tien minuten na het begin van de demonstratie van een kleine honderd aanhangers van de oppositie. Hun aantal is gering. De meeste Russen interesseren zich niet voor politiek. Wie dat wel doet riskeert een pak slaag.

De demonstratie is door het stadsbestuur verboden, met als officiële reden dat de betogers voetgangers zouden hinderen. „Op het stadhuis zeiden ze dat we over een week opnieuw toestemming mogen vragen”, zegt Ilja Jasjin van oppositiebeweging Solidarnost.

Eerder gisteren zijn de uitslagen bekendgemaakt van de verkiezingen voor het stadsparlement van Moskou. Pro-Kremlinpartij Verenigd Rusland heeft met ruim 66 procent van de stemmen 32 van de 35 zetels in de stadsdoema veroverd. De overige drie gaan naar de Communistische partij. Alle andere partijen zijn uitgeschakeld. De oppositie was van tevoren de deelname aan de verkiezingen feitelijk onmogelijk gemaakt.

Waarnemers in heel Rusland rapporteerden ernstige onregelmatigheden op de stembureaus. Zelfs Sergej Mironov, voorzitter van de Russische Senaat en van de uitgeschakelde pro-Kremlinpartij Rechtvaardig Rusland, sprak van „ondemocratische verkiezingen”.

Svetlana Nikolajeva was een van die waarnemers. „Hoe ze de boel daar besodemieterd hebben”, moppert ze. „Ze dwongen bejaarde kiezers op Verenigd Rusland te stemmen. Anderen kregen meerdere stembiljetten overhandigd. Als we de politie erbij haalden, kregen wij op ons kop.”

Het Kremlin verklaarde bij het bekend worden van de voorlopige uitslag nog dat de Moskouse burgemeester Loezjkov zich niet aan het verzoek van president Medvedev had gehouden om meerdere partijen tot de verkiezingen toe te laten, om de democratie een impuls te geven. Maar toen de president daartoe opriep, zei hij ook dat Verenigd Rusland moest winnen om de posities van de regionale partijbonzen niet in gevaar te brengen. Later feliciteerde Medvedev Verenigd Rusland met zijn ‘welverdiende’ overwinning.

„Onze president heeft vandaag laten zien wat hij werkelijk onder democratie verstaat”, zegt de jonge operazanger Max. „Dat er weinig mensen zijn, komt doordat de anderen bang zijn. Maar in werkelijkheid zijn het de machthebbers die bang zijn, omdat ze illegaal aan de macht zijn gekomen.”

Een agent verzoekt door een megafoon de laatste betogers beleefd om het plein te ontruimen, „zodat u de voetgangers niet hindert.” Als het plein vrijwel verlaten is, loopt de bejaarde Ljoebov Viktorova naar het standbeeld van Poesjkin. Ze legt drie rozen op zijn sokkel. „Poesjkin moet iedere dag worden geëerd”, zegt ze. „Hij streed tenslotte voor de vrijheid.”

    • Michel Krielaars