Zwakke eurozonelanden zijn de dupe van de sterke euro

„Ik heb zeer veel waardering voor het sterkedollarbeleid van de VS.” Jean-Claude Trichet vindt het fijn dat te zeggen, maar de president van de Europese Centrale Bank zou beter in zijn vel steken als het sterkedollarverhaal écht waar was. De buitengewoon zwakke dollar is de derde stimuleringsbron voor de Amerikaanse economie, bovenop de fiscale en monetaire inspanningen van de autoriteiten. De recessie in de VS zou veel erger zijn als de dollar niet zo goedkoop was, terwijl de dure euro een zware wissel trekt op de eurozone.

De Amerikaanse economie haalde in 2008 een groei van het bruto binnenlands product van 0,4 procent. Dat zou een daling van 0,8 procent zijn geweest als de export niet met 5,4 procent was gestegen en de import niet met 3,2 procent was gedaald. Deze handelsimpuls hield de eerste helft van dit jaar stand, hoewel de wereldhandel bijna instortte. De Amerikaanse import nam nog sterker af dan de export. Een zwakke dollar zorgt ervoor dat buitenlandse verkopers het moeilijk hebben op de grote Amerikaanse markt.

In de eurozone is het precies omgekeerd. In het vierde kwartaal van 2008 leidde het verschil tussen de groei van de export en de import tot 1 procent minder groei voor de eurozone. Slechte handelscijfers zijn de belangrijkste reden voor het feit dat de van de export afhankelijke Duitse economie dit jaar met ongeveer 5 procent zal krimpen, twee maal zo veel als de Amerikaanse. De Duitse regering voorspelt een groei van slechts 0,75 procent in 2010, terwijl de consensusverwachting de Amerikaanse economie meer dan drie maal sneller ziet groeien.

De sterke euro eist ook zijn tol onder de zwakkere eurozone-economieën, die normaal gesproken niet afhankelijk zijn van de export. Nu Spanje en Ierland bijkomen van de schok van de crisis op hun vastgoedmarkten, moeten ze meer exporteren, een deel van de import vervangen door eigen producten, en toeristen aantrekken.

De hindernissen zijn enorm. Zelfs voor het zeer concurrerende Duitsland is de euro té sterk. En de stijgende lonen en prijzen in Spanje, Ierland en andere landen uit de eurozoneperiferie tijdens jaren van economische bloei hebben ervoor gezorgd dat ze ten opzichte van Duitsland aan concurrentiekracht hebben ingeboet.

Geen wonder dat niet wordt verwacht dat Spanje of Ierland in 2010 uit de recessie komt. De pijn van de eurozone zal voortduren.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Ian Campbell