Winter nadert

In Oost-Europa ontwikkelt zich de komende 24 uur een sneeuwjacht met een noorderstorm boven de Baltische zee. De forse windsnelheden die in het oosten van Polen gevoelstemperaturen tot min 12 graden opleveren, worden veroorzaakt door een actief lagedrukgebied. Niet alleen in Oost-Europa is het koud. Tussen het lagedrukgebied en een noordwestelijke hogedrukgezone duikt de frisse lucht via een noordelijke stroming steeds dieper Europa in. Ook in Nederland zal dit te merken zijn.

Vanavond en vannacht is het droog, op een lokale bui in de kustprovincies na. Bij weinig tot geen bewolking koelt het flink af. In de oostelijke helft van het land gaat het landinwaarts op diverse plaatsen licht vriezen. In het westen wordt het met +3 tot +9 graden minder koud. Het zuidwesten haalt de hoogste temperaturen dankzij de bewolking.

Morgenochtend trekken de wolkenrestanten via Zeeland weg. Verder schijnt de zon. Bij zwakke tot hooguit matige noordoostenwind wordt het rond 10 graden.

Donderdag vriest het op nog wat meer plaatsen in de nacht en vroege ochtend. Overdag schijnt de zon, vooral in het noorden en westen, soms afgewisseld door wolkenvelden. Daarna worden de nachten minder koud. Verder valt vrijdag wat regen.

Het weekend verloopt overwegend droog.