Wellink gaf geen fiat aan akkoord DSB

De Nederlandsche Bank heeft vorige week geen goedkeuring willen geven aan het akkoord dat de Stichting Steunfonds Hypotheekproblemen met DSB Bank had gesloten over het helpen van gedupeerde klanten. Dat bevestigen bronnen rond de onderhandelingen.

DSB had donderdagochtend aan de toezichthouder gevraagd of zij een goedkeurende verklaring kon geven aan de overeenkomst, die voorzag in zowel een schadevergoeding als in een betalingsregeling voor klanten die hun hoog opgelopen hypotheeklasten niet langer konden dragen. President Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) wilde dat niet doen.

Volgens woordvoerder Jelle Hendrickx van de stichting wilde DNB evenmin dat het akkoord door de DSB en de belangenbehartigers van de klanten werd ondertekend. „DNB vreesde voor precedentwerking voor andere banken die ook te dure hypotheekproducten hebben verkocht, werd mij gezegd”, zegt Hendrickx.

Tijdens de besprekingen over dit akkoord liepen in het geheim onderhandelingen tussen DNB en vijf andere banken over een reddingsscenario voor DSB, waarbij die bank in delen zou worden verkocht. Mogelijk zou een getekend akkoord, dat in eerste instantie werd begroot op 85 miljoen euro, die reddingspogingen hebben gefrustreerd. DNB laat in een reactie weten „geen partij” te zijn geweest bij de overeenkomst tussen DSB en de stichting en die „op geen enkele wijze in de weg te hebben gestaan”.

DSB kreeg gisteren op verzoek van De Nederlandsche Bank uitstel van betaling. Minister Bos (Financiën, PvdA) kondigde gisteren onderzoeken aan naar de rol van bestuurders en oud-bestuurders bij de bank – onder wie oud-minister Zalm, die nu bestuursvoorzitter is van ABN Amro – en naar de rol van de toezichthouders AFM en DNB.

Wat de consequenties van de teloorgang van DSB Bank zijn voor het privévermogen van eigenaar Dirk Scheringa is nog niet bekend. Scheringa leende de afgelopen jaren forse bedragen van de bank voor zijn Dirk Scheringa Beheer. In 2008 bedroeg de lening in totaal 74,6 miljoen euro. Dat geld gebruikte Scheringa onder meer voor zijn kunst- en sportactiviteiten. Hij is eigenaar van voetbalclub AZ en het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek.