Klimaat

Watervoorraad in Kashmir in gevaar

Vissers op de rivier Jehlum. (Foto Reuters)

Vissers op de rivier Jehlum. (Foto Reuters)Vissers op de rivier Jehlum. (Foto Reuters)

Van alle signalen die wijzen op een verandering van het klimaat, is dat van de smeltende gletsjers misschien wel het sterkste. En de snelheid waarmee dat gebeurt, leidt in de Himalaya tot de grootste problemen. En van de smeltende gletsjers in de Himalaya gaat de Kolahoi gletsjer in Kashmir misschien wel het snelst.

Onderzoekers van de universiteit van Kashmir hebben de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan aan de gletsjer en geconstateerd dat die met 0,08 vierkante kilometer per jaar slinkt, mede doordat de gemiddelde temperatuur in het gebied in honderd jaar met iets meer dan 1 graad Celsius is gestegen.

gletsjer-balans1

Massabalans van gletsjers (klik voor vergroting)Massabalans van gletsjers (klik voor vergroting)

De vrees bestaat dat de gletsjer over een jaar of tien vrijwel is verdwenen. Dat zou grote gevolgen hebben voor de hele regio. De Kolahoi voedt de rivier Jhelum en alle zijrivieren en meertjes in de buurt. Daarmee is de Kolahoi verantwoordelijk voor de watervoorziening van tienduizenden mensen in het gebied.

Kashmir is een omstreden gebied. Interessant is hoe de pers in Pakistan en India heel verschillend over het onderwerp schrijven (en hier een oproep om het conflict bij te leggen om de watercrisis die dreigt te bestrijden). Mede door het conflict was het lange tijd moeilijk om in het gebied onderzoek te doen. Maar berichten over de risico’s van de Kolahoi bestaan al langer, zoals blijkt uit dit verhaal in The Economist.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis