Waarom is de deur van een wasmachine van glas?

Sommige mensen vinden het rustgevend om naar een steeds maar ronddraaiende, volle wastrommel te kijken. Maar dat zal waarschijnlijk niet de reden zijn dat een wasmachine een glazen deur heeft. „Maar wat is dan wel de reden”, wil Suzanne van Soest uit Amsterdam weten.

Op internet, bijvoorbeeld op de site goeievraag.nl, circuleren allerlei antwoorden. Sommige mensen suggereren dat de glazen deur dient om te kunnen zien of er wel was in de machine zit, en of er verkeerde kleuren kleding door elkaar in zitten. Anderen zeggen dat het is om te controleren of het water al is weggepompt, of om te zien of er een vergeten voorwerp uit een broekzak tevoorschijn komt dat ergens in de trommel vast kan komen te zitten.

Maar al deze antwoorden kloppen niet. Karin van Leeuwen, woordvoerder van Siemens, legt uit waar de glazen deur wel voor dient. „In de ronde deur van een wasmachine zit een bolling, die het wasgoed de trommel in duwt. Het deurtje is gemaakt van glas, omdat dat steviger is dan bijvoorbeeld kunststof.”

Maar hoe zit het dan met de machines waarbij je het wasgoed er aan de bovenkant in stopt, de zogenaamde bovenladers? Daarbij is geen glazen deurtje met bolling nodig, omdat de was gewoon goed in de machine blijft zitten. „Je sluit immers de trommel door middel van een luik af.”

Een afwasmachine heeft geen glazen deur. Maar technisch gezien zou dit wel kunnen. Volgens Van Leeuwen gebeurt dat niet vanwege het geluid. „Een machine met een glazen deur maakt veel meer lawaai.”

Bovendien wordt bij een afwasmachine het afwasmiddel in de deur gedaan, en dat brengt beperkingen met zich mee wat betreft de vorm van de deur.

Daarnaast is er nog een esthetische reden om niet voor glas te kiezen. „Bij een glazen deur zie je de vuile vaat staan en de vieze etensrestjes voorbijkomen. Dat is niet echt smakelijk.”

Lisa Rosing

    • Lisa Rosing