Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Volgelingen van de Leidse pinkstergemeente raakten tonnen kwijt en medewerkers werden geïntimideerd. De leider van de gemeente, Gert Jan Agtereek, woont sinds een paar jaar als een zonnekoning in Nairobi, Kenia. Hij heeft een riante villa en een hele hofhouding. Oud-leden noemen hem een sektarisch leider en een narcist, die volledig de weg kwijt is. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden die steeds vaker slachtoffer worden van geweld, intimidaties en bedreigingen. Ned.1, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag vandaag. Verslag over de DSB Bank en de noodregelingen die zijn getroffen. Verder aandacht voor de historische schepen die deel uitmaken van de zogenoemde bruine vloot. De Deense en Duitse overheden willen deze schepen weren uit de Oostzee. De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Tineke Huizinga, verzet zich daartegen. Ned.2, 22.15-22.55u.

Praatprogramma

De wereld draait door. De Vlaamse schrijver Herman Brusselmans neemt afscheid van de televisie; Harry van Raaij, Jorien van den Herik en Michael van Praag zitten aan tafel naar aanleiding van een boek dat is verschenen over de oud-voorzitters van de voetbalclubs PSV, Feyenoord en Ajax, violiste Simone Lamsma treedt op en tafelheer is Hugo Borst. Ned.3, 19.30-20.21u.

Het elfde uur. Elly de Bont licht haar documentaire toe over ouderen die hun laatste levensfase doorbrengen in een hospice. Sigrid Landman is zelf autistisch en ze voedt een dochter op, die ook autistisch is. Hoe doet zij dat? Voetbaltrainer Louis van Gaal over zijn levensverhaal dat sinds vorige week in de boekwinkels ligt: Biografie & Visie. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Unico Glorie, ex-aandeelhouder van artiestenbureau The Entertainment Group, ergert zich aan allerlei geruchten over het bedrijf en gaat in de verdediging. Actrice Halina Reijn vertelt over haar solovoorstelling La Voix Humaine die morgen in première gaat. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Koppen XL: 15 jaar en aan de coke! In vijf jaar tijd is het aantal jongeren in België dat cocaïne gebruikt verdubbeld. Niet alleen de verslaving aan cocaïne is gevaarlijk, ook de samenstelling ervan. Zuivere cocaïne wordt versneden met allerhande andere producten. Sommige daarvan zijn uiterst kankerverwekkend. Eén. 21.30-22.00u.

Het zal je maar gebeuren. Menselijke drama’s. Aflevering: Mijn kind wordt niet oud. Alex en Inez verloren in 2003 hun zoontje Ruben. Hij leed aan een zeldzame, ongeneeslijke stofwisselingsziekte. Na verloop van tijd bleken nog drie van hun zoons deze ziekte te hebben. Openhartig praten de ouders over hun onzekere toekomst. Ned.2, 22.50-23.25u.

film

Film 2009 with Jonathan Ross. Bespreking van de nieuwste fantasiefilm van regisseur Terry Gilliam The Imaginarium of Doctor Parnassus, met de laatste rol van wijlen Heath Ledger. Tevens een vooruitblik op het London Film Festival, het Britse evenement waar de nieuwste films in première gaan. BBC 1, 0.45-1.15u.

documentaire

Children of the war. Tweede, laatste deel van een documentaire van Martin Hübner over de impact van een oorlog op kinderen in Duitsland, maar ook in Polen, Frankrijk, Engeland en in de Sovjet-Unie. Verteld vanuit het standpunt van de kinderen zelf, herinneren archiefbeelden, foto’s, kindertekeningen, getuigenissen en dagboekfragmenten aan dit grote trauma dat een hele generatie jongeren in heel Europa heeft getekend. Canvas, 21.10-22.05u.

Ikon Doc: Leipzig 1989 – De Revolutie die uit de kerk kwam. Documentaire van Marijke Vreeburg. Op 9 oktober 1989 liepen 70.000 DDR-burgers door de straten van Leipzig en scandeerden ‘Wir sind das Volk!’ Er gebeurde een klein wonder: er werd geen geweld gebruikt en de protesten gingen de geschiedenis in als vredesdemonstraties. De kerken in Leipzig dienden als uitvalsbasis voor de protesten. Vreeburg filmde destijds de gebeurtenissen en keert 20 jaar later terug om een antwoord te zoeken op de vraag hoe een systeem dat veertig jaar lang het persoonlijk leven van zijn burgers tot in de haarvaten beheerste, van het ene op het andere jaar kon verdwijnen, en welke rol de kerken daarbij speelden. Ned.2, 23.25-0.20u.