Topman Bundesbank meent dat Turken Duitsland veroveren

In Duitsland is door de uitlatingen van voormalig SPD-politicus en huidig Bundesbank-bestuurder Thilo Sarrazin een debat ontbrand over de integratie van minderheden. Sarrazin is van mening dat met name Turken en Arabieren slechter integreren dan bijvoorbeeld Chinezen, Vietnamezen en Indiërs.

In een interview met het Berlijnse kwartaalblad Lettre International zei hij onlangs: „Een groot aantal Arabieren en Turken in Berlijn heeft geen andere productieve functie dan de handel in groente en fruit (…). Het is een schandaal dat Turkse jongens niet naar hun leraressen willen luisteren omdat dat niet in hun cultuur past (…). De Turken veroveren Duitsland zoals de Kosovaren Kosovo hebben veroverd: door hogere geboortecijfers (…). Het is schandalig dat moeders van de tweede, derde generatie nog steeds geen Duits spreken”.

Sarrazin heeft nooit uitgeblonken in politieke correctheid. Als wethouder financiën van Berlijn stond hij bekend als kundig maar ongepolijst. Toen hij kortgeleden naar de Bundesbank vertrok, kreeg hij van velen het heilige kruis na.

Zijn interview heeft een keur aan reacties opgeroepen. Door een aantal media is hij verketterd. Duitsers zijn doorgaans voorzichtig met het hekelen van bevolkingsgroepen, met name immigranten. Misstanden worden uit angst voor racisme vaak met de mantel der liefde bedekt. Sarrazin raakt een gevoelige snaar, en dat maakt iets los in het land.

Op internet en op de opiniepagina’s van kranten wordt levendig over zijn uitdagende woorden gediscussieerd. Veel Duitsers geven Sarrazin gelijk. Politici en officiële organisaties reageren behoedzamer en schieten veelal in de historische reflex van het in bescherming nemen van allochtonen.

Turken in Berlijn zijn verdeeld. Groenteman Ali in de wijk Charlottenburg meent dat hij een eerzaam beroep heeft. Gökhan, een koerier, zei laatst: „Ik begrijp ook niet dat je hier kunt leven zonder de taal goed te spreken.”