Student slikt ritalin voor studie

Ruim 7 procent van de studenten aan vier onderzochte Nederlandse universiteiten gebruikt weleens ritalin om niet-medische redenen. Ritalin is bedoeld voor patiënten met ADHD. Ruim 3 procent van de studenten gebruikt het om de concentratie te verbeteren tijdens een examenperiode, 5 procent gebruikt het voor de lol. Een op de acht studenten zegt ritalin komend jaar te zullen gebruiken.

Dit blijkt uit onderzoek van econoom Tjebbe van Meeteren, die 22 oktober afstudeert aan de Erasmus Universiteit. Hij ondervroeg 130 studenten over oneigenlijk gebruik van ritalin. Zijn professor, Willem Verbeke, bevestigt dat de studie „goed werk” is.

Het is de eerste keer dat zulke cijfers bekend worden in Nederland; in de Verenigde Staten wordt al langer bericht dat tussen 2 en 20 procent van de studenten ritalin gebruikt om studieresultaten te verbeteren. De studenten zeggen het middel te kopen (4 euro per pil) van kennissen.

Ritalin wordt op grote schaal door huisartsen en psychiaters voorgeschreven voor patiënten met de psychiatrische stoornis ADHD. Patiënten – veelal kinderen en tieners – slikken het om zich beter te kunnen concentreren op school en om rustiger te worden. ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het middel is gebaseerd op amfetamine en verbetert de overdracht van bepaalde stoffen in de hersenen, waardoor de patiënt minder snel wordt afgeleid en minder de behoefte voelt om op zoek te gaan naar kicks.

Van de ondervraagde studenten bleek bijna de helft op de hoogte te zijn van de effecten die ritalin kan hebben op de concentratie, schrijft Van Meeteren.

    • Frederiek Weeda