Servercrash: wie vertrouwt er volledig op online diensten?

Wie durft er compleet te vertrouwen op online diensten voor e-mail, agenda en foto’s?  Op Betanews.com staat een interessant verhaal over Amerikaanse T-Mobile-gebruikers, die door een serverstoring al hun online agenda’s, contacten en persoonlijke gegevens zijn kwijtgeraakt. Het gaat om de Sidekick smartphones (zie video’s hieronder) die vooral populair zijn bij sms-verslaafde Amerikaanse jongeren. De

sidekickWie durft er compleet te vertrouwen op online diensten voor e-mail, agenda en foto’s?  Op Betanews.com staat een interessant verhaal over Amerikaanse T-Mobile-gebruikers, die door een serverstoring al hun online agenda’s, contacten en persoonlijke gegevens zijn kwijtgeraakt. Het gaat om de Sidekick smartphones (zie video’s hieronder) die vooral populair zijn bij sms-verslaafde Amerikaanse jongeren. De Sidekick telefoon wordt geproduceerd door Danger – een bedrijfje dat vorig jaar door Microsoft werd overgenomen. Microsoft kan niets anders doen dan zin verontschuldigingen aanbieden, want de kans is klein dat de gegevens nog teruggevonden kunnen worden.

Veel smartphones zijn geheel of gedeeltelijk gebaseerd op online diensten. Google Android werd in de markt gezet als de dienst die altijd automatisch synchroniseert met het web. De Canadese technologie-expert Carmi Levy raadt gebruikers aan om toch vooral zelf backups te maken van hun (mobiele) online gegevens. Webdiensten – cloud computing, zo u wilt – zijn volgens hem nooit volledig te vertrouwen. Storingen bij gratis diensten als Google, Twitter en Facebook komen regelmatig voor. Tot nu toe zijn gebruikers daar nog geen gegevens kwijtgeraakt – zij het dat er wel vaak gegevens uitlekken. Afgelopen week werden nog de inloggegevens van ruim 20.000 webmail-gebruikers gepubliceerd, dankzij een phishing-actie.

Maar ook betaalde diensten, zoals die van de populaire Sidekick-telefoon, bieden geen garantie. Levi raadt gebruikers aan regelmatig backups van hun contactgegevens te maken. Hij is sceptisch over webdiensten die veilige dataopslag ‘garanderen’. Zijn advies: gebruik niet alleen het web als backup voor je eigen computer, maar ook je eigen computer als backup voor het web. Bijvoorbeeld door je contactenlijst regelmatig als .csv-bestand te exporteren of te synchroniseren met de eigen computer. Ook mogelijk: lees webmail via een eigen mailclient en bewaar een lokale kopie. Apple maakt van de iPhone overigens automatisch een lokale backup, via iTunes. En ook Sidekick-gebruikers kunnen zelf backups maken.

Voor Sidekick-verslaafde bellers (zoals Sarah Silverman in het filmpje boven) en Microsoft komt het dataverlies slecht uit. Het bedrijf staat op het punt om Windows Azure uit te brengen, een platform voor webdiensten en cloud computing. Bij Danger, de Microsoft-dochter waar het dataverlies gebeurde, schijnt echter een ander platform te draaien (Sun Solaris/Linux/Oracle) – maar de dienst was zo knullig ingericht dat met het crashen van één server alle gebruikersgegevens gewist werden.