Schaatsen is Scheringa's grootste hobby

De toekomst van de DSB-schaatsploeg is onzeker. Eigenaar Dirk Scheringa investeerde veel geld in zijn grootste hobby. „De curator gaat straks bepalen hoeveel ruimte de ploeg krijgt.”

Tot in een appartement in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo schokte de ondergang van de DSB Bank gisteren de schaatswereld. „Ik zie net Dirk Scheringa op BBC World”, zegt Peter Mueller, bondscoach van de Noorse schaatsers. „Ongelofelijk, is die bank failliet? In 2000 heb ik nog met hem onderhandeld. Ik kon een hoop geld verdienen, en het zou nog veel meer worden als ik mijn salaris in het bedrijf wilde investeren. Zo zaten de contracten met de schaatsers ook in elkaar. Grote uitgaven, als huizen en zo, moest je doen via DSB. En van een salaris van 200.000 tot 300.000 euro, wat de schaatsers zullen verdienen, kun je een hoop sparen. De vraag is alleen wat je daar straks nog van terug ziet.”

Twee weken geleden presenteerde DSB-topman Dirk Scheringa op het hoofdkantoor in Wognum nog trots zijn schaatsploeg. Marianne Timmer, Mark Tuitert, Simon Kuipers, Stefan Groothuis, Margot Boer, Annette Gerritsen en Laurine van Riessen gelden stuk voor stuk als kanshebber op een medaille bij de Olympische Winterspelen in februari 2010 in Vancouver. Maar al voor de eerste grote wedstrijden, de NK afstanden eind deze maand, is hun toekomst onzeker.

Anders dan voetbalclub AZ is de schaatsploeg vrijwel geheel afhankelijk van inkomsten uit sponsorgeld van Scheringa. Ingewijden schatten dat het gaat om 3 miljoen euro. „De curator gaat straks bepalen in hoeverre wij ruimte krijgen als schaatsploeg”, stelde coach Jac Orie gisteren voor de NOS-televisie. „Daar zijn wij nu totaal van afhankelijk.”

In het bedrijfslogo van DSB staat niet voor niets een schaatser. Scheringa is gek op de sport. Jaarlijks trekt hij met zijn vrouw naar de Oostenrijkse Weissensee, om mee te doen aan de Alternatieve Elfstedentocht. Weinigen weten dat de West-Friese suikeroom al sinds begin jaren negentig sponsor is in het langebaanschaatsen. „Toen zat hij nog met zes telefonistes op kantoor bij Frisia (voorloper van DSB)”, vertelt Ron Mulder, directeur van sportmarketingbedrijf Referee en zaakwaarnemer van een aantal topschaatsers. „Hij zag Bart Veldkamp goud winnen in Albertville 1992 en meldde zich spontaan als een van z’n eerste sponsors. Daar hoefde Bart niet eens iets tegenover te stellen. Het was puur uit liefhebberij.”

Ook in zijn grootste hobby wilde Scheringa naar de top. Hij contracteerde in 1999 voor veel geld de toppers Ids Postma, Jan Bos en Marianne Timmer, onder leiding van succescoach Leen Pfrommer. Een succes werd het niet. De ploeg hing als los zand aan elkaar en werd wekelijks afgetroefd door de schaatsers van concurrent Spaar Select, die werden getraind door de Amerikaan Mueller. In het voorjaar van 2000 doet Scheringa de schaatsers en coach van Spaar Select miljoenenaanbiedingen. Desnoods neemt hij het hele bedrijf over van eigenaar Jan-Willem van Dijk. Revolutie dreigt in de schaatssport, de salarissen exploderen.

In april 2000 kreeg Mueller, op vakantie in Amerika, een telefoontje van schaatser Erben Wennemars. „Dat ik direct het vliegtuig moest nemen naar Nederland, DSB zou alles regelen”, vertelt hij in zijn biografie Op dun ijs. „In Chicago lag een ticket voor me klaar naar Amsterdam, businessclass, voor de prijs van 5.100 dollar.” Mueller spreekt in Wognum met directeur Hans van Goor en even later met Scheringa. „Hij ging meteen akkoord met alles wat ik wilde.” Op een A4’tje worden contracten getekend. Mueller verandert op het laatst met pen zijn salaris van 640.000 naar 650.000 gulden per jaar.

Uiteindelijk ging de deal niet door omdat Spaar Select de aanbiedingen van Scheringa overtroefde. Anderhalf jaar later was Spaar Select failliet. De schaatsploeg, waar coach Mueller is opgevolgd door Orie, vond dankzij sportmarketeer Frank van den Wall Bake een nieuwe sponsor met de Sponsorbingoloterij. Scheringa richtte zich op de marathon, waar hij jarenlang een eigen ploeg, en met ingang van dit seizoen de wedstrijdencyclus sponsort. Op de langebaan staat hij voor relatief weinig geld op het pak van buitenlandse toppers als de Amerikaan Shani Davis en een aantal Russen. Tot Sponsorbingoloterij in 2006 stopt en Scheringa alsnog koopt wat hij al zo lang wilde: een topploeg op de langebaan.

Na TVM, met toppers als Sven Kramer en Ireen Wüst, is DSB de tweede schaatsploeg van Nederland en daarmee ook van de wereld. Volgens Ron Mulder, zaakwaarnemer van schaatsster Annette Gerritsen, is de ploeg niet in paniek na de huidige problemen bij de hoofdsponsor. Al erkent hij dat salaris en eventuele spaartegoeden onzeker zijn. „De schaatsers zijn gewoon werknemer van DSB, zoals nog 2.000 anderen. Ze moeten afwachten wat nu gebeurt.”

Trainingskampen – de ploeg verblijft momenteel in het Duitse Erfurt – en andere kosten zijn voor het komend seizoen al grotendeels betaald. Schaatsbond KNSB heeft aangegeven de ploeg waar nodig te willen bijstaan en coach Orie zoekt samenwerking met NL-Sporter, een vakorganisatie die de belangen van topsporters behartigt. „Met Spaar Select hebben we eerder zo’n scenario meegemaakt”, zei hij bij de ploegpresentatie begin oktober. Zijn ploeg won dat jaar drie wereldtitels.

    • Maarten Scholten