Prosensa sluit alliantie met Glaxo

Rotterdam, 13 okt. - Het Leidse biotechnologiebedrijf Prosensa heeft voor 460 miljoen euro een alliantie gesloten met het het Britse farmaciebedrijf GlaxoSmithkline (GSK). De samenwerking richt zich op de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen de ziekte van Duchenne, een erfelijke spierziekte. Voor deze aandoening bestaat op dit moment nog geen geneesmiddel. GSK betaalt 17 miljoen euro vooruit en nog eens 440 miljoen in delen bij behaalde successen. Voor elke soort fout in het DNA ontwikkelt Prosensa een ander middel. Het onderzoek is het verst met PRO- 51, een middel dat bij zo`n 13 procent van de Duchennepatiënten werkt. Volgend jaar zal dat op grote schaal in de kliniek getest worden. GSK heeft ook de optie om drie andere anti-Duchennemiddelen in licentie te nemen. ”Dankzij de samenwerking met GSK kunnen we het onderzoek nu veel breder aanpakken en aan verschillende middelen tegelijk werken”, zegt directeur Hans Schikan van Prosensa. Hij verwacht dat 80 procent van de Duchennepatiënten met deze therapie geholpen kan worden.