Pasteis de nata

Hij staat in alle gidsen over Lissabon: de Antiga Confeitaria de Belém. Geen wonder dat er permanent een rij toeristen voor de deur staat. En die kun je geen ongelijk geven. De pasteis de belém zijn er goddelijk. Warm uit de oven, rijkelijk bestoven met poedersuiker en kaneel; de eerste keer dat ik ze proefde, at ik er drie achter elkaar en moest me beheersen geen vierde te bestellen.

Afgelopen weekeinde had ik het wachten er niet voor over. Ook elders in de stad kun je deze custardtaartjes (ze worden soms ‘pasteis de belém’, soms ‘pasteis de nata’ genoemd; ‘pastel’ is enkelvoud) krijgen. Bij Pastelaria Versailles (www.pastelariaversailles.com) bijvoorbeeld, zijn ze net zo heerlijk. En daar zit je tussen de Portugezen zelf.

Omdat ik gisteren bij thuiskomst uit Lissabon alweer direct heimwee had, ben ik zelf maar aan de slag gegaan. De boter die tussen het (kant-en-klare) bladerdeeg wordt gerold, zorgt voor extra krokante taartjes.

Voor 8 taartjes:

1 afgestreken eetlepel bloem + bloem om te bestuiven

8 plakjes roombladerdeeg, ontdooid

30 - 40 gram koude roomboter

250 ml slagroom

1 vanillestokje, opengesneden

5 eidooiers

90 gram suiker

verder: een muffinblik, ingevet

met boter

Bestuif het werkblad met bloem. Snijd de boter in flinterdunne plakjes. Leg een bladerdeegplakje voor je en leg er een of twee plakjes boter op. Leg er een volgend plakje bladerdeeg op en maak zo een stapeltje van 4 plakjes bladerdeeg met 4 laagjes boter. Rol het deeg op, met de boter aan de binnenkant, en snijd de rol overdwars in 4 stukken. Herhaal met de resterende plakjes bladerdeeg en boter.

Bestuif het werkblad opnieuw met bloem en bestuif ook de deegroller. Rol de stukjes deeg uit tot ronde lapjes van zo’n 11 cm. Bekleed er 8 holletjes in het muffinblik mee. Zet het muffinblik terwijl je de custard maakt in de koelkast. Verwarm de oven voor op 240 graden.

Breng de slagroom met het vanillestokje in een pan aan de kook. Draai het vuur uit en laat even staan. Roer in een kom de eidooiers los met de suiker en bloem. Vis het vanillestokje uit de room, schraap het merg eruit en voeg toe aan de room. Schenk een flinke scheut warme room bij de eieren en roer los met een garde. Schenk er vervolgens, al roerend, alle room bij. Schenk het ei-roommengsel terug in de pan en zet op laag vuur. Blijf rustig roeren tot de vla begint te binden. Schenk de eiervla door een zeef en verdeel vervolgens over de deegbakjes.

Bak de pasteis de nata in ongeveer een kwartier goudbruin en gaar. Laat 5 minuten afkoelen in het muffinblik en haal ze er voorzichtig uit. Serveer warm bestoven met poedersuiker en kaneel.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over de Portugese keuken op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke pasta met Sandro.

    • Janneke Vreugdenhil