op nrcnext.nl

(FILES) Photo taken on November 5, 2008 of a poster of US President-elect Barack Obama as Superman on Melrose Avenue in Los Angeles. US President Barack Obama wins Nobel Peace Prize on October 10, 2009. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS AFP

Amerika is het populairst

De Verenigde Staten zijn weer het populairste land van de wereld. Dat zegt de Nation Brand Index (NBI), dat jaarlijks onderzoek doet naar de reputaties van landen. Het is opmerkelijk dat Amerika zo populair is. Het waren immers Amerikaanse bankiers die de wereldeconomie in een crisis hebben gestort en Amerika is nog altijd in twee oorlogen verwikkeld. Maar blijkbaar doet een inspirerende zwarte president wonderen voor je imago. Vorig jaar stond Amerika nog op de zevende plaats op de NBI.

Een muur om de favela’s

Metropolis, het VPRO-programma waarin correspondenten over de hele wereld verslag doen over een weekthema, zendt weer uit. Vrijdag was het thema Probleemwijken. In Rio de Janeiro richten drugsbendes zo veel schade aan, dat de gemeente nu een muur om de favela’s heen bouwt. Correspondent Wesley Denilo laat zien wat voor impact dat heeft.