OM eist acht jaar in zaak 'Koolvis'

Tegen de twee hoofdverdachten in de mensenhandelzaak ‘Koolvis’ zijn vanmiddag voor de rechtbank in Zwolle celstraffen geëist van acht jaar. Solomon O. en Gilbert E. worden gezien als de leiders van een criminele organisatie. Tegen drie andere verdachten werden straffen geëist van respectievelijk vier, drie, en twee jaar. Het voorarrest van twee jaar wordt van de straffen afgetrokken.

Het Openbaar Ministerie (OM) startte de zaak Koolvis nadat duidelijk werd dat tientallen, veelal minderjarige, Nigeriaanse meisjes vanuit open opvangcentra in Nederland spoorloos verdwenen. Volgens het OM gebruikte een Nigeriaanse bende Nederland als toegang tot de Schengenlanden.

De slachtoffers werden vanuit Nederland naar Italië en Spanje gebracht, waar ze in de prostitutie moesten gaan werken. Elf verdachten staan hiervoor terecht in Zwolle. Volgens het OM waren Solomon O. en Gilbert E. het brein achter alle activiteiten in Nederland en lieten ze anderen, al dan niet onder druk, criminele handelingen verrichten.

Door de genomen maatregelen naar aanleiding van het onderzoek is de toestroom van potentiële slachtoffers van mensenhandel uit Nigeria gestopt, zo betoogde het OM vandaag. In 2006 en 2007 kwamen 133 potentiële slachtoffers van mensenhandel Nederland binnen. Na nieuwe maatregelen is dat aantal de laatste twee jaar gedaald tot zeventien mogelijke slachtoffers, zei officier van justitie Lars Stempher. „Hiermee is de eerste doelstelling gehaald van het Koolvisonderzoek: het stoppen van mensenhandel van minderjarige Nigeriaanse asielzoekers via Nederland.”

Achtergronden op nrc.nl/mensenhandel