Noord-Korea vuurt weer testraketten af

Seoul. Noord-Korea heeft gisteren voor het eerst in drie maanden weer raketten gelanceerd. De vijf testraketten voor de korte afstand werden afgeschoten vanaf een lanceerbasis aan de Noord-Koreaanse oostkust, richting de Japanse Zee. Noord-Korea riep onlangs het zeegebied aan zijn oost- en westkust tot verboden terrein uit voor de periode tussen 10 en 20 oktober. Noord-Korea verklaarde zich pasgeleden bereid om weer mee te doen aan zeslandenoverleg over de nucleaire ambities van het land. Het stalinistische en geïsoleerde Noord-Korea was een half jaar geleden uit het overleg gestapt, nadat de Verenigde Naties een resolutie hadden aangenomen waarin een Noord-Koreaanse raketlancering werd veroordeeld. Gisteren werd de jongste lancering direct veroordeeld door de Amerikaanse minster van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton. Ze zei dat Noord-Korea moet inzien dat de internationale gemeenschap voortzetting van het nucleaire programma niet accepteert.