Nobelprijs economie toegekend aan Amerikaanse vrouw

Rotterdam. De Nobelprijs voor economie is toegekend aan de Amerikanen Elinor Ostrom en Oliver Williamson. Dit heeft het Nobelcomité gisteren in Stockholm bekendgemaakt. Met de toekenning van de prijs aan Elinor Ostrom (1933) wordt de Nobelprijs voor economie voor de eerste keer toegekend aan een vrouw. De economen krijgen de prijs voor hun analyse van het bestuur van ondernemingen, waarbij Ostrom vooral aandacht heeft gevraagd voor de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Oliver Williamson (1932) wijst op de grenzen van de macht en invloed van bedrijven. De toekenning van de prijs aan de Amerikanen bevestigt de Amerikaanse dominantie in de economische wetenschap. Het rijtje laureaten wordt gedomineerd door Amerikanen. Meer dan 70 procent van hen werkte aan een Amerikaanse universiteit op het moment dat ze de prijs wonnen. Vorig jaar werd de Nobelprijs toegekend aan de Amerikaan Paul Krugman.