Nederlaag in Saarland voor Oskar Lafontaine

Berlijn. De Duitse deelstaat Saarland krijgt waarschijnlijk een coalitie van christen-democraten (CDU), liberalen (FDP) en Groenen. Na afronding van de onderhandelingen kan deze politieke combinatie, bekend als de `Jamaica-coalitie` voor het eerst in de Bondsrepubliek op deelstatelijk niveau worden beproefd. Tot nu toe werken de betrokken partijen alleen samen in enkele gemeenteraden. Bij de regionale deelstaatverkiezingen van zes weken geleden in Saarland verloor de alleen regerende CDU. Die Linke van Oskar Lafontaine was de grote stembuswinnaar. Lafontaine gaf het fractievoorzitterschap van zijn partij in de Bondsdag dit weekeinde op in de hoop op een leidende rol in zijn thuisstaat. Hij stuurde daar aan op een samenwerkingsverband van sociaal-democraten, Die Linke en Groenen. Maar deze rood-rood-groene coalitie wordt onmogelijk gemaakt door Lafontaine`s politieke tegenstanders; volgens waarnemers ”een nederlaag voor de keizer van Saarland”. Lafontaine was hier als sociaal-democraat jarenlang premier. Nu leidt hij ruim twee jaar de uiterst linkse partij Die Linke. In Brandenburg wil de SPD wel gaan regeren met Die Linke, zei SPD-premier Matthias Platzeck gisteren.