Kritiek Havel op Barack Obama

Praag, 13 okt. - Voormalig president van Tsjechoslowakije en Tsjechië Václav Havel heeft subtiele kritiek geuit op de Amerikaanse president Barack Obama omdat die een ontmoeting met de Dalai Lama heeft uitgesteld. Havel zei dat het uitstel ”een piepklein compromisje” is dat de mensenrechten aan de kant schuift ten voordele van economische belangen. De spirituele leider van Tibet is in Washington om een prijs in ontvangst te nemen, maar wordt niet ontvangen door de Amerikaanse president. Dat gebeurt mogelijk wel na afloop van het aanstaande bezoek van Obama aan China. China beschuldigt de Dalai Lama ervan dat hij Tibet wil losweken van China en protesteert altijd als hij wordt ontvangen door buitenlandse leiders. In zijn hoedanigheid van president heeft Havel de Dalai Lama verschillende keren ontvangen.