Kremlinpartij ruimt oppositie uit de weg

In Moskou is de partij Verenigd Rusland praktisch alleenheerser geworden.

Protest tegen de uitslag wordt hard neergeslagen.

Agenten arresteerden gisteravond na de uitslag van de lokale verkiezingen zeker dertig demonstranten in het centrum van Moskou. (Foto AP) OMON, riot police, officers detain a participant of an unsanctioned protest against the results of the Sunday's local elections in downtown Moscow , Monday, Oct. 12, 2009. Opposition candidates claim they were hindered from campaigning for Sunday's elections and some were denied places on the ballot. Underscoring the marginalization of Kremlin opponents, police in riot gear broke up a protest over the Moscow vote in a central square Monday evening, roughly dragging demonstrators away. City police duty officer Gennady Bogachyov said 20 protesters were detained. (AP Photo/Andrei Stenin) AP

Aan de voet van het Poesjkinstandbeeld, in het centrum van Moskou, verzamelen zich rond zeven uur ’s avonds voor de afwisseling eens geen jonggeliefden die elkaar met een roos begroeten, maar demonstranten. Ze zijn het oneens met de uitslag van de verkiezingen voor de Moskouse gemeenteraad, die zondag werden gehouden. Volgens hen zijn die oneerlijk verlopen. „Ik heb mijn stembiljet ongeldig gemaakt omdat er geen behoorlijke kandidaat op stond”, zegt Oksana Molokovskaja (57). „Ze hebben het de oppositie onmogelijk gemaakt om mee te doen.”

Niet onverwacht heeft in Moskou ondanks de lage opkomst van 35 procent de regeringspartij Verenigd Rusland gewonnen, net als in de andere 73 regio’s waar lokale verkiezingen werden gehouden. Maar in Moskou is de overwinning absoluut, want behalve de Communistische Partij haalde geen van de andere deelnemende partijen de kiesdrempel. De regeringspartij kreeg ruim 66 procent van de stemmen – en 49 van de 52 zetels.

Het Poesjkinplein ademt vanavond ontevredenheid, versterkt door de honderden politieagenten en ME’ers die wachten tot ze in actie mogen komen. Om tien over zeven begeeft de politiecommandant zich naar de demonstranten en zegt dat ze uiteen moeten gaan omdat de gemeente geen toestemming voor de demonstratie heeft gegeven. Ze weigeren. „Deze politieofficier beweert dat ik de grondwet schend door hier te staan”, zegt Lolita Tsaria van oppositiebeweging Verenigd Burgerfront.

Dan komen de ME’ers ineens in actie. Zonder onderscheid te maken sleuren ze mannen en vrouwen naar de arrestantenwagens. Tsaria is een van hen. Een persfotograaf die een meppende ME’er fotografeert, wordt ook meegenomen. De menigte scandeert: „Schande!” Een oude dame wordt omvergelopen door agenten die een jongeman ondersteboven houden. „Waag het niet mij te slaan”, schreeuwt ze als ze haar bedreigen. „Ik kan je grootmoeder zijn.”

Enkele minuten is het rustig. Maar dan steekt een vrouw een stembiljet in de fik en roept: „Wij zijn tegen allen!” Een man volgt haar voorbeeld. De ME’ers komen opnieuw in actie en voeren hen met beheerst geweld af.

„Het is juist ongrondwettelijk dat we hier níét mogen staan”, zegt vertaalster Tatjana. „Op die manier houden de machthebbers de vooruitgang tegen. Zij willen terug naar de Sovjet-Unie. Maar wij willen naar de beschaving, wij zijn een beschaafd volk. En nu hebben ze ons het recht op eerlijke verkiezingen opnieuw afgenomen.”

Als een agent om ontruiming van het plein vraagt, verdwijnen de resterende betogers binnen een paar minuten. In het metrostation wordt nog een enkeling opgepakt. In totaal zijn er zeker dertig aanhoudingen.

Op het plein staat tegen negen uur nog één demonstrant, de gepensioneerde Svetlana Nikolajeva. „Ik was gisteren waarnemer bij een stembureau”, zegt ze. „Hoe ze de boel daar besodemieterd hebben. Zo dwongen ze bejaarde kiezers op Verenigd Rusland te stemmen. ‘Zet u hier uw kruisje maar’, zeiden ze dan. ”

    • Michel Krielaars