Korea's overleggen ondanks lanceringen

Noord-Korea heeft gisteren in de oostelijke kustwateren vijf testraketten voor de korte afstand afgeschoten. Het land treft waarschijnlijk voorbereidingen voor nieuwe lanceringen vanaf de westkust waarvoor een verbod op scheepvaart is afgekondigd.

De lanceringen van gisteren waren de eerste sinds begin juli toen de spanningen op het Koreaanse schiereiland hoog waren opgelopen. Volgens analisten probeert het stalinistische regime met het jongste wapengekletter zijn onderhandelingspositie met de Verenigde Staten te versterken. De VS beraden zich op het voorstel van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il om bilaterale onderhandelingen te beginnen. Kim stelt directe onderhandelingen als voorwaarde voor hervatting van het internationale overleg, onder voorzitterschap van China, over de nucleaire ontwapening van het Noord-Koreaanse schiereiland.

Het geïsoleerde land stapte een half jaar geleden uit het zeslandenoverleg, nadat de Verenigde Naties een resolutie hadden aangenomen waarin de lancering van een langeafstandsraket werd veroordeeld.

Ondanks de militaire activiteiten heeft Noord-Korea ingestemd met het voorstel van Zuid-Korea om nog deze week werkoverleg te hebben over enkele praktische kwesties. Seoul wil afspraken over ontmoetingen van families die sinds de Koreaanse oorlog (1950 -’53) gescheiden leven. Verder wil Zuid-Korea voortaan voorkomen dat het waterpeil van de grensoverschrijdende rivier de Imjin door stuwwater uit Noord-Korea zonder waarschuwing vooraf plotseling stijgt. In september kwamen daardoor zes Zuid-Koreanen om. (Reuters, AP)