Jirí Kylián: dansprijs enkel nog naar jeugd

Tsjechische Choreograaf Jirí Kylián (1947) van het Nederlands Dans Theater pleit voor een drastische hervorming van de Zwanen, de belangrijke dansprijzen die dit weekeinde in Maastricht werden uitgereikt. Alleen choreografen tot 35 jaar mogen voortaan nog een Zwaan krijgen.

Dat schrijft hij vandaag in een brief aan deze krant. Zaterdag ontving Kylián zelf een Zwaan voor zijn dansstuk Gods and Dogs. (Een gewone Zwaan, en niet de ‘Gouden Zwaan’, zoals deze krant abusievelijk meldde). Tot onaangename verrassing van de jury gaf hij de prijs op het podium echter meteen door aan Gerald Tibbs, artistiek leider van NDT II.

Kylián vond het onzin dat hijzelf, als beroemd veteraan en winnaar van tientallen prijzen, nog eens bekroond moest worden. Hij wil dan ook het hele prijzensysteem herzien. Alleen choreografen onder de vijfendertig jaar moet je bekronen voor een choreografie, want dan heeft volgens hem aanmoediging nog zin. „Dat is de leeftijd waarop de meeste talenten wel evident zijn geworden.” Choreografen boven de zestig, zoals hijzelf, zouden alleen nog een eenmalige oeuvre-Zwaan moeten krijgen.

Geen nominaties meer, „want daarmee creëer je onnodig winnaars en verliezers”. Daarenboven: „De variaties in vorm en stijl in de dans zijn eindeloos. Om al deze stijlen in een competitie te vergelijken is onmogelijk en misleidend.”

Aan de Zwanen moet ook een geldbedrag worden verbonden. Het geld dat bij de oeuvre-Zwaan hoort, moet de laureaat als ‘sponsorgeld’ aan een jongere collega kunnen even.

Lees de open brief van Jirí Kylián op nrc.nl/kunst