Interpol wil speciaal paspoort

De internationale politieorganisatie Interpol streeft naar de introductie van een speciaal paspoort waarmee de eigen rechercheurs zonder visa de 188 lidstaten kunnen bezoeken. Pakistan en de Oekraïne zullen als eerste landen het nieuwe document accepteren, drie andere landen zullen spoedig volgen, zo heeft secretaris-generaal Ronald Noble van Interpol meegedeeld op een bijeenkomst van de organisatie in Singapore. Noble overhandigde het eerste paspoort aan Interpols president Khoo Boon Hui, politiecommissaris van Singapore. De Amerikaan zei ervan overtuigd te zijn dat ook de andere lidstaten het paspoort zullen erkennen.

„We zullen niet naar een land gaan, tenzij we daartoe worden verzocht. Maar als we gaan, willen we dat zo snel mogelijk”, zei Noble.

Het nieuwe paspoort is bedoeld voor de hoofden en staf van de kantoren van Interpol en de circa duizend rechercheurs die de politieorganisatie over de hele wereld heeft. Interpol wil een legitimatiebewijs zoals diplomaten en stafleden van de Verenigde Naties dat hebben.

Met het nieuwe paspoort wil de Interpol bereiken dat onderzoekers, die van verschillende nationaliteit zijn, bij terroristische acties en natuurrampen snel ter plaatse zijn, zonder gehinderd te worden door tijdrovende procedures aan de grens. Interpol, dat zijn hoofdkwartier heeft in het Franse Lyon, is opgericht in 1923 en is de grootste politieorganisatie ter wereld. Belangrijkste taken zijn de coördinatie van grensoverschrijdende politieactiviteiten, bestrijding van terrorisme, drugs- en wapenhandel en mensensmokkel. (AP)