FNV praat niet met Wilders

De FNV zal geen zaken doen met de PVV van Geert Wilders. Wel gaat de vakcentrale met alle politieke partijen in de Tweede Kamer in gesprek om steun te krijgen voor het eigen flexibele AOW-voorstel. Dat hebben de 19 bondsvoorzitters van de grootste vakcentrale FNV gisteren besloten tijdens een spoedberaad in Amsterdam over de omgang met de PVV. „Van samenwerking met de PVV is geen sprake”, zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Afgelopen weekend ontstond commotie nadat Jongerius in een vraaggesprek met de Volkskrant de suggestie had gewekt met de PVV te willen optrekken in de strijd tegen een hogere AOW-leeftijd. In het gesprek zei Jongerius dat de FNV in het AOW-dossier „zaken doet met de duvel en zijn ouwe moer”. In dit verband zou er ook „absoluut een gesprek” met de PVV moeten komen. Dat viel bij veel bonden en leden verkeerd. Volgens een onderzoek van het tv-programma Eén Vandaag zou een op de drie leden het lidmaatschap opzeggen als de vakcentrale met de PVV zou gaan praten.

Het FNV-bestuur zei gisteren dat de woorden van Jongerius verkeerd geïnterpreteerd waren. Van zakendoen met de PVV is geen sprake. De oplossing van Wilders voor de AOW-verhoging – een migrantenstop, alle moslims het land uit en weg met de linkse hobby’s – „is absoluut de onze niet”. De vakcentrale pleit anders dan de PVV voor een flexibele AOW vanaf 65 jaar.