Flitscarrière van 'de Prins' wekt weerstand

Jean Sarkozy, de pas 23-jarige zoon van de Franse president, wacht een hoge publieke functie. Nepotisme, zeggen steeds meer Fransen.

(FILES) Picture taken on June 18, 2009 in Suresnes, near Paris, shows French President Nicolas Sarkozy's son, Jean Sarkozy posing during a ceremony marking the 69th anniversary of General Charles de Gaulle's call to the resistance of the French population on June 18, 1940 during World War II. The imminent promotion of President Nicolas Sarkozy's son to manage France's wealthiest business district drew howls of protest and derision over the 23-year-old's meteoric political rise. Jean Sarkozy, head of the right-wing majority in the Hauts-de-Seine regional council is in line to replace the minister for economic recovery, Patrick Devedjian, as chairman of EPAD, the agency overseeing office development in the business district of La Defense, west of Paris. AFP PHOTO POOL CHARLES PLATIAU AFP

Jean Sarkozy, de 23-jarige zoon van president Nicolas Sarkozy, krijgt een zeldzaam belangrijke functie voor een tweedejaars rechtenstudent zoals hij. In december wordt hij, als alles volgens plan verloopt, gekozen tot voorzitter van de EPAD, het publieke orgaan dat zakenwijk La Défense bij Parijs bestuurt.

De snelle politieke carrière van Sarkozy junior begint een probleem te worden voor vader Sarkozy. Deze week regent het opnieuw verwijten van nepotisme, zoals de afgelopen tijd herhaaldelijk gebeurde bij benoemingen van naaste medewerkers of vrienden bij media en grote bedrijven. Zoon Jean speelt een hoofdrol in de kritiek op wat sommigen de „Berlusconisering” van Sarkozy noemen.

Sinds de verkiezing van zijn vader tot president bekeerde Sarkozy junior zich tamelijk onverwachts tot de politiek. Tot dan toe was hij alleen in het nieuws gekomen als slachtoffer van diefstal. Zijn scooter werd met grote politie-inzet teruggevonden.

Jean „de Prins” bleek als politicus een kopie van zijn vader, maar dan blond en groot. Behendig communicator, meedogenloos strateeg. Eerst speelde hij een sleutelrol in de gemeenteraadsverkiezingen in Neuilly, waar zijn vader sinds zijn achtentwintigste jarenlang burgemeester was.

Daarna werd Jean Sarkozy gekozen tot parlementariër van het departement Hauts-de-Seine. Na zijn verkiezing nam Jean de leiding van regeringspartij UMP over in het departement, waarvan Sarkozy senior tot 2007 president was.

Als UMP-leider is junior nu vanzelf de eerste kandidaat om de leiding te krijgen over La Défense, een politieke sleutelfunctie in het rijkste departement van Frankrijk. Vorige week werd hij voorgedragen als lid van het bestuur, rekenend op een solide meerderheid daarbinnen.

Maar het lijkt te snel te gaan. Afgelopen weekeinde verscheen op internet een petitie, van de bekende blogger Christophe Gébert, waarin Jean Sarkozy wordt gevraagd zijn kandidatuur in te trekken. Vanmorgen stond de teller op bijna 43.000 handtekeningen.

Het is in Frankrijk gebruikelijk dat presidenten hun kinderen belangrijke functies geven. Claude Chirac leidde jarenlang het communicatiebeleid van vader Jacques. Christophe Mitterrand hield zich namens papa president met Afrika bezig (en werd later veroordeeld).

Ook op een lager niveau is Franse politiek vaak een familietraditie. Vier ministers uit de huidige regering hadden vaders met vergelijkbare functies, en minister van Cultuur Mitterrand is neef-van. Oppositiepartij PS wordt geleid door Martine Aubry, de dochter van ex-voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors.

Maar het geval-Sarkozy is pikant. Niet alleen omdat Sarkozy junior ongebruikelijk jong is. Niet eerder kreeg een student de leiding over het grootste zakencentrum van Frankrijk, dat de hoofdkantoren herbergt van 2.500 bedrijven, waaronder belangrijke Franse multinationals als Total, Areva en EDF.

La Défense is ook het strategische hart in Sarkozy’s grote plannen om Parijs uit te bouwen tot ‘Grand Paris’, een groene metropool tot aan zee. Juist vorige week besloot de regering als eerste stap tot de aanleg van een nieuwe metrolijn rond Parijs, die de rol van La Défense als knooppunt binnen Groot Parijs versterkt.

Volgens de prominente socialist Manuel Valls streeft „de clan-Sarkozy” naar controle over de „schatkist” die La Défense vormt. Ook burgemeester Patrick Jarry van Nanterre, als bestuurder betrokken bij La Défense, spreekt van een „clan” die probeert „alle beslissende organen in de sector op slot te gooien”.

Jean Sarkozy reageerde gisteravond verongelijkt. „Wat ik ook zeg, wat ik ook doe, kritiek krijg ik toch”, zei hij tegen krant Le Parisien. Hij vindt dat hij als lokaal UMP-leider zijn sporen heeft verdiend. Naar klassiek sarkozyaans recept onderstreepte hij dat de macht van zijn vader hem „ook niet minder rechten” geeft dan anderen.

Vader Sarkozy bleef tot nu toe stil. De affaire brengt hem verder in verlegenheid. Sinds de zomer vertoont zijn reputatie als alomtegenwoordige ‘hyperpresident’ sleetse plekken. Affaires domineren het nieuws, zoals de rechtszaak tegen zijn ex-rivaal Villepin en de ophef om het seksuele verleden van minister Mitterrand. Er is ook kritiek op de begroting van zijn regering, ook onder prominenten in zijn eigen partij.

De vertrekkende chef van La Défense, minister van Economisch Herstel Patrick Devedjian, verpakte zijn verbittering in een venijnige hommage. Met een citaat uit de tijd van de absolutistische koningen: „Bij hooggeboren geesten komt waarde al zonder het klimmen der jaren.”

    • René Moerland