Cramer wil zich niet laten vastpinnen op percentages uitstoot

DEN HAAG. Minister Jacqueline Cramer (Milieu, PvdA) wil zich tijdens de klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen in december niet al te veel vastpinnen op percentages. ”Het is veel belangrijker dat alle partijen toezeggen dat ze de wereldwijde stijging van de temperatuur tot 2 graden Celsius willen beperken”, zei Cramer gisteren. Meer dan 190 landen zullen in Kopenhagen om tafel gaan zitten om tot een verdrag te komen dat in 2012 de opvolger van het huidige Kyoto-protocol moet worden. Een van de grootste struikelblokken is het pakket afspraken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. ”De discussie over percentages werkt verlammend. We moeten het akkoord niet af laten hangen van een paar procentjes”, aldus Cramer. De Europese Unie heeft toegezegd in 2020 tot wel 30 procent minder broeikasgassen uit te stoten ten opzichte van 1990. Noorwegen staat aan kop met een bod van 40 procent. Japan heeft eerder 9 procent reductie toegezegd, nu 25 procent. Beloftes van de VS, Canada en Rusland zijn volgens Cramer het moeilijkst te krijgen. ”We komen met hangen en wurgen op 19 procent. Dus dat moet toch nog omhoog”, aldus Cramer.