Burgemeester zette Tilburgse raad buitenspel

Burgemeester Vreeman van Tilburg heeft wethouders en gemeenteraad onjuist, onzorgvuldig en onvolledig geïnformeerd over de verbouwing van het Midi-theater, in de volksmond het Adje-theater.

Zo luidt de conclusie van een raadsenquête, die uitlekte via Brabantse media. Het theater kostte 1,9 miljoen euro meer dan de geplande 5 miljoen, maar dat verzwegen Ruud Vreeman (PvdA) en toenmalig wethouder Hugo Backx (PvdA). Ze wilden het project hoe dan doorzetten, constateert de enquêtecommissie. Die haast is de oorzaak van de gestegen kosten.

Vreeman wilde vanmiddag desgevraagd niet reageren. Backx trad dit jaar af om de financiële strop.

Backx en Vreeman verzaakten hun informatieplicht aan de raad en soms aan de andere wethouders, aldus de enquêtecommissie. Daarmee handelden de twee in strijd met de wet en deden ze afbreuk aan het collegiaal bestuur.

De gemeente Tilburg verbouwde het theater, dat het bedrijf van acteur Arijan van Bavel, bekend als Adje uit de tv-programma’s van Paul de Leeuw, zou exploiteren. Van Bavel kreeg de exploitatie echter niet rond. De problemen daardoor leidden in 2008 al tot de val van het Tilburgse college. De CDA-fractie stemde destijds niet in met het nieuwe financieringsplan van wethouder Hans Janssen (CDA). Uit loyaliteit stapte het voltallige college op.

Ook Janssen, inmiddels burgemeester van Oisterwijk, krijgt nu kritiek: hij heeft destijds met leugens de stemming in de raad beïnvloed, stelt de commissie.

Het nieuwe college had het project opnieuw moeten bezien, vindt de enquêtecommissie. Dat is niet gebeurd. Vreeman en Backx verzwegen de stijgende kosten om het net aangetreden college niet in moeilijkheden te brengen.

Het rapport wordt pas vanavond openbaar, maar Brabantse media publiceerden zaterdag de conclusies al.

PvdA-raadslid Arjan Pronk, voorzitter van de onderzoekscommissie, heeft daarom aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke informatie.