Britse premier Brown betaalt 13.300 euro terug

Uitgerekend op de eerste dag na hun lange zomerreces werden Britse Lagerhuisleden, premier Gordon Brown incluis, gisteren weer achtervolgd door het declaratieschandaal. Dit voorjaar leidde de nonchalante wijze waarop parlementariërs op kosten van de gemeenschap van alles declareerden voor hun tweede woning tot een storm van verontwaardiging.

Gisteren viel bij honderden Lagerhuisleden een brief op de mat van Sir Thomas Legg, een voormalige ambtenaar die op verzoek van de regering de declaraties van de Lagerhuisleden van de afgelopen vijf jaar heeft doorgespit. Daarin roept hij hen op geld terug te betalen, dat ze volgens hem ten onrechte hebben opgestreken. Weliswaar kan Legg hen niet dwingen, maar de morele en politieke druk om mee te werken is groot.

Legg hanteert grenzen van wat volgens hem „in redelijkheid” had mogen worden gedeclareerd, voor het schoonmaken van de tweede woning bij voorbeeld een maximum van 2.000 pond (2.200 euro) per jaar en voor tuinieren 1.100 euro per jaar.

Veel Lagerhuisleden, ook premier Brown, zaten daar ruim boven. De premier zal ongeveer 13.300 euro terugbetalen, maakte Downing Street 10 gistermiddag bekend. Dat is meer dan tot dusverre was aangenomen. Het gaat in zijn geval vooral om extra schoonmaakkosten voor zijn tweede woning. Bij sommige Lagerhuisleden gaat het om ruim het tienvoudige.

Brown riep de parlementariërs op zich bij Leggs oordeel neer te leggen. De Liberaal-Democratische leider Nick Clegg, die 1.000 euro voor tuinierswerk terugstort, heeft daaraan al gehoor gegeven. Ook de Conservatieve leider David Cameron werkt mee. Hij kreeg een verzoek om een verduidelijking van een declaratie.

Sir Stuart Bell daarentegen, net als Brown lid van de Labour-fractie, suggereerde dat het niet fair is om achteraf nieuwe criteria vast te stellen voor oude declaraties. Sommige parlementariërs overwegen eventueel naar de rechter te stappen.

Het probleem is dat veel Lagerhuisleden meenden dat ze met de declaraties voor hun tweede woning – nodig omdat veel parlementariërs van buiten Londen ook in hun kiesdistrict een woning moeten aanhouden – hun gang konden gaan, omdat de regels hiervoor zo vaag waren. Ze declareerden een eendenhuis in een vijver, hondenvoer, luiers en de schoonmaak van een slotgracht.

De politici hebben drie weken om op de brief van Legg te reageren.