AZ raakt zijn weldoener kwijt

DSB wist de Alkmaarse voetbalclub AZ te behoeden voor een faillissement. Maar of de val van DSB betekent dat de spelers straks verkocht moeten worden, is onduidelijk.

Nog maar een maand geleden maakte Dirk Scheringa in Piraeus trots met een digitaal cameraatje foto’s van journalisten op de persconferentie voor de Champions-Leaguewedstrijd van AZ tegen Olympiakos. Het leek of de mecenas van de Alkmaarse voetbalclub na negentien jaar donaties aan het oogsten was op het hoogste Europese voetbalpodium. De suikeroom genoot zichtbaar van de eerste uitwedstrijd van zijn geesteskind. Zoals hij ook altijd parmantig het veld oploopt na elk thuisduel in het stadion dat de naam draagt van zijn nu omgevallen DSB Bank.

Het imperium van Scheringa is door het dreigende faillissement in korte tijd vrijwel ingestort en daarmee verdwijnt ook de redder van AZ. Immers, met behulp van de DSB Bank nam Scheringa in 2005 de zieltogende voetbalclub over met een schuldenlast van 67 miljoen euro. Dat was met name ontstaan doordat slepende procedures de bouw van het nieuwe stadion aan het Kooimeerplein hadden vertraagd waardoor er jarenlang geen nieuwe inkomsten gegenereerd konden worden.

Scheringa werd met instemming van voetbalbond KNVB de enige aandeelhouder van AZ. De organisatievorm van de club veranderde van een stichting in een NV. Scheringa investeerde ook nog in de bouw van het nieuwe stadion waardoor zijn aandeel, of dat van zijn bedrijf DSB Beheer, in de huidige landskampioen opliep tot ruim 100 miljoen euro. De hypotheek voor de accommodatie werd verstrekt door ABN Amro.

AZ groeide uit tot een ogenschijnlijk gezonde voetbalclub met een eigen vermogen van 25 miljoen euro. De begroting is door de vaste inkomsten uit de Champions League verhoogd van 30 naar 40 miljoen euro. Het plan was om het stadion uit te bouwen, zodat er geen 17.000 maar 30.000 toeschouwers in passen. AZ zegt daarvoor nu naar externe financiers te zoeken. Voorlopig mag het blij zijn in de toekomst de huur van het eigen onderkomen te kunnen betalen. Het DSB Stadion fungeert als inkomstenbron voor AZ, met eigen horecagelegenheden, 60 skyboxen, 1.000 businessseats, fanshops en 16.000 seizoenkaarthouders. Daarnaast haalt de voetbalclub inkomsten uit tv-rechten, sponsoring, spelersverkopen en merchandising. In het DSB Stadion zijn zo’n 150 werknemers actief.

Het is de vraag of de curatoren AZ ongemoeid zullen laten. Zij bepalen in feite de sportieve en financiële toekomst van de club die in elk geval op zoek moet naar een nieuwe shirtsponsor. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, zegt: „Het is voor ons niet te overzien hoe de eigendomsverhoudingen precies zijn. AZ is onderdeel van een heel netwerk. Stel, alles valt werkelijk om, wat doen de bewindvoerders dan met het stadion? Een goede curator probeert echter ook te kijken naar behoud van werkgelegenheid.”

Kesler, zelf ook curator geweest, benadrukt dat AZ dit seizoen dankzij een sluitende begroting en vooruitbetaalde sponsorgelden niet in de problemen zal komen. „Voorlopig moet AZ doen waarvoor het is opgericht: voetballen.”

Toch zijn er nog wat onbeantwoorde vragen die de leiding van AZ moet beantwoorden. In hoeverre ondervinden de werknemers van AZ financiële schade van het bankdrama? Van veel spelers overstijgt immers het maandsalaris de dekking van een ton van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Hebben zij hun geld op een DSB-rekening staan? Kan AZ gedwongen worden de toppers te verkopen? Verder zal Scheringa uitsluitsel moeten geven over de vraag of hij niet te veel imagoschade heeft geleden om de club nog te kunnen leiden. Al ligt dat als enige aandeelhouder toch wat ingewikkeld. Conform regels van de KNVB mag een voetbalclub niet zomaar worden verkocht aan één eigenaar.

Vanmiddag zou AZ een nadere toelichting geven op een persconferentie. Met het vertrek van Scheringa bij AZ zou een roemloos einde komen aan de samenwerking met een omstreden weldoener.

    • Erik Oudshoorn