Al-Qaeda is volgens VS armlastig

Het internationale terreurnetwerk Al-Qaeda is er financieel zeer slecht aan toe, zo heeft de Amerikaanse onderminister van Financiën voor terreurfinanciering gisteren gezegd. In een toespraak tot een conferentie over witwassen van geld wees onderminister David Cohen erop dat in de eerste helft van dit jaar Al-Qaeda-leiders hun sympathisanten al viermaal publiekelijk hebben opgeroepen geld te geven om rekrutering en oefening van leden te financieren. De Talibaan is financieel in veel betere vorm.

De uitspraken van Cohen komen op een moment waarop de Amerikaanse president Obama en zijn adviseurs praten over uitbreiding van het aantal militairen in Afghanistan die vechten tegen de Talibaan en Al-Qaeda. Onderdeel van de discussie is of niet het accent moet worden verlegd naar de bestrijding van terreur, dat wil zeggen Al-Qaeda, dat zich verbergt in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan.

Volgens Cohen is de financiële zwakte van Al-Qaeda het resultaat van de jarenlange inspanningen van de VS en bondgenoten om geldschieters – veelal particulieren en sociale organisaties in de Arabische Golfstaten – aan te pakken en de mogelijkheden om geld over te maken naar het terreurnetwerk af te snijden. Daardoor, stelde Cohen, vermindert zijn invloed. Internationale terreurspecialisten zijn het eens dat er operationeel niet veel meer over is van de centrale Al-Qaeda-organisatie, maar menen dat zij door de mythevorming blijft dienen als inspiratiebron voor extremisten.

Het is moeilijker de Talibaan financieel in de problemen te brengen doordat deze zijn inkomstenbronnen heeft gediversificeerd, aldus Cohen. De groep krijgt niet alleen geld van particulieren in het Golfgebied, maar ook uit de bloeiende drugsindustrie. Daarnaast eist ze beschermingsgeld van Afghaanse bedrijven. Cohen zei dat radicale organisaties zich toenemend in de misdaad begeven om hun activiteit te financieren. (AP)