Afghaan uit klachtencommissie

De geloofwaardigheid van het Afghaanse verkiezingsproces is verder in opspraak gekomen, nu een van de twee Afghanen in de commissie die klachten over fraude behandelt gisteren is afgetreden. De man, die geldt als een bondgenoot van president Karzai, zegt dat de drie buitenlanders in de commissie – een Canadees, een Amerikaan en een Nederlander – alle beslissingen nemen zonder overleg.

Dezer dagen wordt een oordeel van de commissie verwacht over de vraag hoeveel stemmen ongeldig verklaard worden. Bij de verkiezingen op 20 augustus is op grote schaal fraude gepleegd. Daarom vinden er hertellingen plaats en laat de definitieve uitslag nog op zich wachten.

Volgens voorlopige resultaten heeft president Karzai 54 procent van de stemmen gekregen. Maar als de klachtencommissie zoveel stemmen afkeurt dat hij onder de 50 procent zakt, dan zal er volgens de Afghaanse grondwet een tweede ronde gehouden moeten worden. Daarbij zal Karzai dan tegenover zijn voornaamste rivaal, zijn oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah, komen te staan.

Een woordvoerder van Abdullah zei vandaag in het aftreden van commissielid Maulafi Mustafa Barakzai de hand van Karzai te zien. „Karzai probeert twijfel te zaaien over het werk van de klachtencommissie.”

Barakzai was in de commissie benoemd door het Afghaanse Hooggerechtshof. Hij heeft verschillende posten bekleed in de Afghaanse regering, maar heeft zich nooit sterk politiek geëngageerd.

De klachtencommissie werkt met steun van de Verenigde Naties. Een zegsman van de VN zei het vertrek van Barakzai te betreuren, maar verzekerde dat de volkerenorganisatie „het volste vertrouwen blijft houden in het werk dat de klachtencommissie doet voor het Afghaanse volk”. Vorige maand kwam onenigheid aan het licht in de top van de VN-missie in Afghanistan, waarbij VN-gezant Eide door zijn tweede man verweten werd de klachten over fraude onvoldoende serieus te nemen.

De voorzitter van de klachtencommissie, de Canadees Grant Kippen, erkent dat vertraging is opgetreden doordat zijn commissie aanvankelijk de statistische analyse verkeerd heeft geïnterpreteerd die gebruikt wordt om te besluiten welk percentage stemmen voor elke kandidaat ongeldig verklaard moet worden. (AP)