4 redenen om tv te kijken

Een soort Police Academy op zee

1 Onderzeeër

Down Periscope

RTL 7, 20.30-22.15u.

Onderbroekenlol op een onderzeeër vertoont verwantschap met de reeks filmkluchten Police Academy. Kelsey Grammer is de commandant van een afgeschreven schuit met een onhandelbare bemanning. Met Bruce Dern, Harry Dean Stanton en William H. Macy. (David S. Ward, 1996).

2 Dapper racepaard

Seabiscuit

RTL 8, 20.30-23.00u.

De geschiedenis van het onooglijke, maar dappere racepaard Seabiscuit (dat echt heeft geleefd), zijn trainer en jockey wordt door regisseur Gary Ross wat al te opzichtig als metafoor gebruikt voor de Amerikaanse Droom. De racescènes zijn fraai gefilmd. Met Jeff Bridges en Tobey Maguire. (Gary Ross, 2003).

3 Gevlucht

Jong

Ned. 3, 21.40-22.05u.

Afl: Ik word het land uitgezet. Mona (22) vluchtte als veertienjarig meisje met haar moeder en broer uit Iran. Ze werden er met de dood bedreigd. Door mensensmokkelaars werden ze in Nederland afgeleverd. Nu woont ze met haar moeder en broer in een asielzoekerscentrum op 25 vierkante meter. Ancha (17) vluchtte op haar tiende van Angola naar Nederland, vanwege een burgeroorlog. Nu woont ze in een huis voor ama’s.

4 Docu

Leipzig 1989: De revolutie die uit de kerken kwam?

Ned. 2, 23.25-00.20u.

Op 9 oktober 1989 liepen 70.000 DDR-burgers door de straten van Leipzig en scandeerden ‘Wir sind das Volk!’ Er gebeurde een klein wonder: er werd geen geweld gebruikt en de protesten gingen de geschiedenis in als vredesdemonstraties. De kerken in Leipzig dienden als uitvalsbasis voor de protesten. Op die legendarische 9e oktober was de spanning in de straten van Leipzig voelbaar. De inwoners waren bang voor een Chinese oplossing, zoals eerder dat jaar was vertoond op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, waarbij honderden gewonden vielen. Mede door de inzet van zes vooraanstaande burgers uit Leipzig, die een oproep deden om geen geweld te gebruiken, bleef het die dag rustig in de stad. De dag ging de geschiedenis in als het wonder van Leipzig en leidde er mede toe dat de muur viel.