1 op 14 studenten slikt ritalin voor studie of lol

Ruim 7 procent van de studenten aan vier onderzochte universiteiten gebruikt weleens ritalin (methylfenidaat) om niet-medische redenen. Ruim 3 procent gebruikt het om de concentratie te verbeteren tijdens een examenperiode, 5 procent gebruikt het voor de lol. Een klein deel gebruikt ritalin voor beide doeleinden.

Dit blijkt uit onderzoek van econoom Tjebbe van Meeteren, die 22 oktober afstudeert in marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het is het eerste onderzoek in zijn soort in Nederland. In de VS is al langer bekend dat tussen 2 en 20 procent van de studenten en professionals ritalin gebruiken om hun resultaten te verbeteren.

Van Meeteren ondervroeg 130 merendeels economiestudenten in Utrecht, Amsterdam, aan Nijenrode en in Rotterdam. Ze zeggen ritalin te kopen (circa 4 euro per pil) van kennissen of familie.

Ritalin is een medicijn dat op grote schaal door huisartsen en psychiaters wordt voorgeschreven voor patiënten met de psychiatrische stoornis ADHD. Het middel werkt ongeveer vier uur. Patiënten – veelal kinderen en tieners – slikken het om zich beter te concentreren op school en rustiger te worden. Vorig jaar slikten in Nederland ongeveer 200.000 kinderen ritalin of concerta, een duurder middel dat de hele dag werkt.

Ritalin is gebaseerd op amfetamine en verbetert de overdracht van bepaalde stoffen in de hersenen. De gebruiker wordt minder snel afgeleid en voelt minder behoefte aan nieuwe prikkelingen.

Van alle ondervraagde studenten (ook de niet-gebruikers) bleek bijna 47 procent op de hoogte te zijn van de effecten die ritalin kan hebben, schrijft Van Meeteren. Tachtig procent staat negatief tegenover het gebruik van ritalin om niet-medische redenen.

In totaal 12,5 procent van de studenten zegt ritalin het komende jaar te zullen gebruiken voor verbetering van de concentratie of voor recreatie. Het kleinste deel van deze groep (5 procent) wil ritalin slikken om zijn studieprestaties te verbeteren.

    • Frederiek Weeda