Zeven gangen van Satan maken de tongen los

Dvd Film****

Babette’s Feast

Regie: Gabriel Axel€11,99

Zijn schildpadsoep met madeira, flensjes met kaviaar, kwartels in deeg en baba au rhum het werk van Satan? In Babette’s Feast, een Deense film die in 1989 een Oscar won, tovert de Franse huishoudster Babette in het negentiende-eeuwse Jutland een feestmaal op tafel voor de bejaarde leden van een puriteinse sekte die uiteen valt door gekibbel en wantrouwen. De gasten zijn vastbesloten de verleiding te weerstaan. Zeven gangen later hebben ze elkaar en God hervonden.

Babette’s Feast geldt als de perfecte ‘foodfilm’, waarin sensuele kookkunst mensen bevrijdt. Maar het verhaal van Karen Blixen waarop de film is gebaseerd, gaat eerder over kunst. Het was haar bijdrage aan het debat over massacultuur van een halve eeuw geleden, toen cultuurpessimisten waarschuwden dat kunst ten onder ging aan vulgair entertainment.

Blixen stelt dat ware kunst iedereen weet te ontroeren, ook onwetenden en onwilligen. Zoals Babettes gastronomie de tongen losmaakt van lieden die alleen stokvis en ulebrod kennen, pap van oud brood en bruin bier.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol