Zeker 16 doden bij drie aanslagen in de Iraakse stad Ramadi

Bagdad. Bij drie aanslagen in de Iraakse stad Ramadi, 115 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad, zijn gisteren een nog onbekend aantal mensen gedood en gewond geraakt. De Iraakse politie meldde aan de BBC dat er zeker 22 doden en 61 gewonden zijn, persbureau AP noemde gisteravond 19 doden. Persbureau Reuters sprak van 16 doden. Iraakse autoriteiten meldden dat een auto tegen een betonnen muur reed, die het politiehoofdkwartier in de stad beschermde, en een bom tot ontploffing bracht. Korte tijd later liet een bestuurder van een motor een bom afgaan bij de menigte die zich bij de plek van de eerste aanslag had verzameld. Een derde bom ging af bij een ziekenhuis. Onder de doden en gewonden zijn agenten en burgers. In vergelijking met 2006 en 2007 is het geweld in Irak aanzienlijk verminderd. Maar Al-Qaeda-in-Irak en andere groepen laten bijna dagelijks zien dat ze nog bestaan. Met aanslagen op shi`itische doelen proberen ze shi`itische milities ertoe te bewegen hun geweld te hervatten en zo een nieuwe ronde burgeroorlog te provoceren.