Winnen van Duitsers blijft lastige opgave

Duitsland won met 1-0 van Rusland en plaatste zich voor het WK in Zuid-Afrika.

Hiddinks team krijgt een herkansing in de play-offs.

De Duitser Mesut Özil (rechts) ontwijkt een tackle van de Rus Konstantin Zyranov. (Foto AFP) Germany's midfielder Mesut Oezil vies with Russia's midfielder Konstantin Zyryanov (down) during their Russia vs Germany football World Cup 2010 qualifying match on October 10, 2009 at Luzhniki Stadium in Moscow. Germany won 0-1 with a goal by Miroslav Klose and qualified for the 2010 World Cup in South Africa. AFP PHOTO DDP / NIGEL TREBLIN AFP

Van Duitsers winnen is een kunst. Dat weet Guus Hiddink, een van de succesvolste trainers ter wereld, ook. Nog nooit versloeg hij met een van zijn ploegen een Duits elftal. Zaterdag had het Russische team onder zijn leiding van Duitsland moeten winnen om zich rechtstreeks te plaatsen voor het wereldkampioenschap van volgend jaar. Maar ook dit keer, in het volle Loezhnikistadion van Moskou, verloor de Nederlandse coach met zijn ploeg.

De Russen rest na de 1-0 nederlaag tegen de Duitsers een play-off in november tegen een andere ploeg die tweede is geworden. De kansen op deelname aan het WK in Zuid-Afrika zijn voor Hiddink en het naar topprestaties hunkerende Russische volk nog niet verkeken. De teleurstelling in Moskou en omstreken was na afloop groot, maar de optimisten zullen op die novemberavond in 2007 wijzen. Toen gaf Engeland, door in Londen van Kroatië te verliezen, zijn plaatsbewijs voor het EK uit handen en mocht Rusland dankzij een 1-0 overwinning op Andorra naar het Europese titeltoernooi.

Zoals vaak wonnen de Duitsers weer een wedstrijd die ze op basis van het aantal doelrijpe kansen en veldoverwicht ook hadden kunnen verliezen. Geluk? Nee, niet echt. De Russen werd vlak voor tijd weliswaar een strafschop onthouden door de Zwitserse scheidsrechter Massimo Busacca, die vorig jaar de Champions-Leaguefinale leidde. Maar anderzijds bleken de Russen niet in staat te profiteren van het numerieke voordeel – de laatste twintig minuten speelde Rusland met een man meer na een rode kaart van de Duitser Jerome Boateng.

Ook dit Duitse elftal beschikt over het Sieger-Gen (winnaars-gen), besefte coach Joachim Löw. De meeste Duitse spelers weten weliswaar niet hoe in het verleden hun voorgangers wedstrijden op het laatste moment wonnen en titels veroverden die nauwelijks nog verwacht werden. Maar toch gebeurt het iedere keer weer, nu opnieuw. „Wij hebben een handvol kansen nodig, Duitsers een halve. Verschil in effectiviteit”, wist Hiddink.

Zo goed speelden de Russen zaterdag op het kunstgras van Loezhniki ook weer niet. En de Duitsers zo slecht niet. Zonder Andrei Arsjavin, de kleine, snelle spelmaker en afmaker, zou Rusland over een doorsneeploeg beschikken die vooral dankzij de winnaarsgeest van Hiddink tot grote hoogten kan stijgen. Het is alsof de Russen de schwung waarmee ze op het EK furore maakten, hebben verloren. Ze voetballen weer als sovjets: gedreven, maar niet spontaan. De Duitsers vormen weer een compacte ploeg met de geroutineerde aanvoerder Michael Ballack als roerganger en een geweldige doelman, de 24-jarige René Adler van Bayer Leverkusen, die pas zijn zevende interland speelde. Veel plezier kunnen de Duitsers beleven aan de twintigjarige aanvaller Mesut Özil, die pas zijn zesde interland speelde.

De technisch sterke Özil bereidde na een vloeiende combinatie met de pas 24-jarige Lukas Podolski het doelpunt van Miroslav Klose voor in de 34ste minuut. Klose maakte in de afgelopen vijf interlands vijf doelpunten. Bij Bayern München is hij onder coach Louis van Gaal niet zeker van een basisplaats. Van bondscoach Löw krijgt hij wél vertrouwen en scoort hij aan de lopende band.

De Duitsers speelden in de eerste helft niet eens verdedigend. Mede geholpen door de Russen die niet durfden aan te vallen, ondanks het smekende Russische publiek. Alleen wanneer Arsjavin spits Aleksander Kerzjakov in stelling bracht, wankelden de Duitsers. In de tweede helft trokken de Russen gretiger ten aanval, zeker nadat de debuterende, pas 21-jarige rechterverdediger Boateng na een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd.

Kansen waren er wel. Maar doelman Adler stond altijd goed opgesteld. Nadat de Duitser Özil van grote afstand op de lat had geschoten, probeerden de Russen met duikelingen in het strafschopgebied een penalty te versieren. Scheidsrechter Busacca wilde zich niet in de maling laten nemen. Toch had hij één keer de bal op de elfmeterstip kunnen leggen. Daarnaast verzuimde hij Arsjavin te bestraffen omdat deze bij een poging een strafschop te krijgen Ballack op zijn hoofd sloeg. De superieure Ballack gaf geen krimp. De wanhoop straalde daarentegen van het gezicht af van de kleine man van Arsenal.

De Duitsers hielden stand, mede dankzij Ballack en het doelmanswerk van Adler. Alweer, en ongeslagen, plaatsten ze zich voor het wereldkampioenschap. De Sbornaja, zoals de Russische nationale ploeg wordt genoemd, wacht een play-off, mogelijk met Oekraïne, Kroatië of Bosnïe-Herzegovina als tegenstander.

    • Guus van Holland