Weer play-offs voor Hiddink

Argentina's national team coach Diego Maradona celebrates after footballer Martin Palermo scored the team's second goal against Peru during their FIFA World Cup South Africa 2010 qualifier football match at Monumental stadium in Buenos Aires on October 10, 2009. Argentina won 2-1. AFP PHOTO/Alejandro PAGNI AFP

Rusland0Duitsland1

Ruststand 0-1. 35. Klose 0-1. Scheidsrechter: Busacca (Zwi). Toeschouwers: 75.000.

Van Duitsers winnen is een kunst. Dat weet Guus Hiddink, een van de succesvolste trainers ter wereld, ook. Nog nooit versloeg hij met een van zijn ploegen een Duits elftal. Zaterdag had het Russische team onder zijn leiding van Duitsland moeten winnen om zich rechtstreeks te plaatsen voor het wereldkampioenschap van volgend jaar. Maar ook dit keer, in het volle Loezhnikistadion van Moskou, verloor Hiddink met zijn ploeg.

De Russen rest na de 1-0 nederlaag tegen de Duitsers een play-off in november tegen een andere ploeg die tweede is geworden. De kansen op deelname aan het WK in Zuid-Afrika zijn voor Hiddink en het naar topprestaties hunkerende Russische volk nog niet verkeken. De teleurstelling in Moskou en omstreken was na afloop groot, maar de optimisten zullen op die novemberavond in 2007 wijzen. Toen gaf Engeland, door in Londen van Kroatië te verliezen, zijn plaatsbewijs voor het EK uit handen en mocht Rusland dankzij een 1-0 overwinning op Andorra naar het Europese titeltoernooi.

Zoals vaak wonnen de Duitsers weer een wedstrijd die ze op basis van het aantal doelrijpe kansen en veldoverwicht ook hadden kunnen verliezen. Geluk? Nee, niet echt. De Russen werd vlak voor tijd echter wel een strafschop onthouden door de Zwitserse scheidsrechter Massimo Busacca, die vorig jaar de Champions-Leaguefinale leidde. Anderzijds bleken de Russen niet in staat te profiteren van het numerieke voordeel – twintig minuten voor tijd kreeg de Duitser Jerome Boateng de rode kaart.

Ook dit Duitse elftal beschikt over het Sieger-Gen (winnaarsgen), besefte coach Joachim Löw. De meeste Duitse spelers weten weliswaar niet hoe in het verleden hun voorgangers wedstrijden op het laatste moment wonnen en titels veroverden die nauwelijks nog verwacht werden. Maar toch gebeurt het iedere keer opnieuw. „Wij hebben een handvol kansen nodig, Duitsers een halve. Verschil in effectiviteit”, wist Hiddink.

Nu speelden de Russen zaterdag op het kunstgras van Loezhniki ook weer niet zo goed. En de Duitsers niet zo slecht. Zonder Andrei Arsjavin, de kleine, snelle spelmaker en afmaker, zou Rusland over een doorsneeploeg beschikken die vooral dankzij de winnaarsgeest van Hiddink tot grote hoogten kan stijgen. Het is alsof de Russen de schwung waarmee ze op het EK furore maakten, hebben verloren. Ze voetballen weer als sovjets: gedreven, maar niet spontaan. De Duitsers vormen weer een compacte ploeg met de geroutineerde aanvoerder Michael Ballack als roerganger en een geweldige doelman, de 24-jarige René Adler van Bayer Leverkusen, die pas zijn zevende interland speelde. Veel plezier kunnen de Duitsers beleven aan aanvaller Mesut Özil (20), die pas zijn zesde interland speelde.

De technisch sterke Özil bereidde na een vloeiende combinatie met de pas 24-jarige Lukas Podolski het doelpunt van Miroslav Klose voor in de 35ste minuut. Klose maakte in de afgelopen vijf interlands vijf doelpunten. Bij Bayern München is hij onder coach Louis van Gaal niet zeker van een basisplaats. Van bondscoach Löw krijgt hij wél vertrouwen en scoort hij aan de lopende band.

De Duitsers speelden in de eerste helft niet eens verdedigend. Mede geholpen door de Russen die niet durfden aan te vallen, ondanks het smekende Russische publiek. Alleen wanneer Arsjavin spits Aleksander Kerzjakov in stelling bracht, wankelden de Duitsers. In de tweede helft trokken de Russen gretiger ten aanval, zeker nadat de debuterende, pas 21-jarige rechterverdediger Boateng na een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd.

Kansen waren er wel. Maar doelman Adler stond steeds goed opgesteld. Nadat de Duitser Özil van grote afstand op de lat had geschoten, probeerden de Russen met duikelingen een strafschop te versieren. Eén keer had Busacca de bal op de elfmeterstip kunnen leggen. Daarnaast verzuimde hij Arsjavin te bestraffen omdat deze bij een poging een strafschop te krijgen Ballack op zijn hoofd sloeg.

De Duitsers hielden stand, mede dankzij Ballack en het doelmanswerk van Adler. Alweer, en ongeslagen, plaatsten ze zich voor het WK. De Sbornaja, zoals de Russische ploeg wordt genoemd, wacht een play-off, mogelijk tegen Oekraïne, Kroatië of Bosnië-Herzegovina als tegenstander. Hiddink maakte het spelen van play-offs om plaatsing voor een eindtoernooi vier jaar geleden al eens mee. Met de Nederlandse coach bereikte Australië ten koste van Uruguay het WK in Duitsland.

    • Guus van Holland