Wat is het geheim van de Bermuda Driehoek?

Timon Korf uit Leusden is twaalf en al tweedejaars gymnasiast. Voor het vak Nederlands las hij laatst een tekst over de Bermuda Driehoek, over de mysterieuze verdwijning van schepen en vliegtuigen, zoals ‘Flight 19’ in 1945. „Hoe kan dat?”, vraagt Timon.

De Amerikaanse kustwacht noemt de Bermuda Driehoek een mythische, geografische locatie tussen Bermuda, Puerto Rico en Miami. ‘No extraordinary factors have ever been identified’, zo staat op de website bij de categorie veelgestelde vragen.

Theoretische verklaringen voor het verdwijnen van schepen en vliegtuigen zonder enig spoor van wrakstukken of lijken zijn er volop. Van elektromagnetische velden en zeebevingen met tsunami’s tot een time warp naar de vierde dimensie en ontvoeringen door ufo’s.

Eén allesomvattende theorie is even onlogisch als ‘a cause for all automobile accidents in Arizona’, zo schrijft de voormalige piloot en bibliothecaris Larry Kusche in zijn boek The Bermuda Triangle Mystery – Solved (1975). Kusche snuffelde door oude kranten en militaire rapporten en zegt dat veel rampen pas later een mysterieus aura zijn toebedeeld.

Ook voor ‘Flight 19’, de verdwijning van vijf torpedobommenwerpers op 5 december 1945, heeft Kusche logische verklaringen. Luitenant Taylor had een kapot kompas, slechte radio-ontvangst en geen horloge om te berekenen hoeveel afstand ze aflegden. In plaats van naar de basis in het westen zigzagden de piloten boven open zee naar het noorden, tot de brandstof op was. Een reddingsvliegtuig werd in het zware weer getroffen door een gasexplosie. Die dag verdwenen in totaal 27 man.

Ook scepticus Kusche werd later bekritiseerd. Hij schreef nog het creatieve kookboek Larry Kusche’s Popcorn Cookery (1970) en The Disappearance of Flight 19 (1980).

Het laatste incident zou op 26 maart 2001 hebben plaatsgehad. Een vliegtuig op weg van Nassau naar Orlando dook steil omlaag door zware ijsvorming op het toestel. Na twaalf minuten volgde een noodlanding in West Palm Beach. Alle 25 inzittenden bleven ongedeerd.

Eppo König

    • Eppo König