Voetballen tegen en dankzij Bos Incasso

Het moet niet prettig voetballen zijn in een shirt waar met grote letters DSB op staat. De spelers van AZ zijn, of ze het leuk vinden of niet, nauw verbonden met deze bank-in-opspraak. Hun club hoort bij de Dirk Scheringa Bank. Valt DSB om, dan moet ook AZ NV vrezen voor haar toekomst.

Of hopen op minister Bos van Financiën. Hij hield via overnames eerder Fortis (hoofdsponsor van Feyenoord, tegenwoordig via verzekeraar ASR) en ABN Amro (tot mei 2008 de grootste geldschieter van Ajax) overeind.

Banken en verzekeraars steken hun geld graag in de sport. Kennelijk zijn zulke investeringen lonend. Rabobank, Fortis, ABN Amro, DSB, ze doen allemaal mee. Maar zouden ze bij Fortis weleens hebben onderzocht of hun klantenbestand in Amsterdam niet onder de maat is en wat daarvan de reden is? Kan een Feyenoordaanhanger bij ABN Amro bankieren?

ING heeft van zulke vragen minder last. Die wordt volgend jaar hoofdsponsor van het Nederlands elftal. Een kwestie van nationaal belang dus, en die oranje leeuw hadden ze toch al in hun logo. Dat de Staat de overheidsschuld met 20 miljard heeft vergroot om ING aan een ‘back-up faciliteit’ te helpen, soit.

Soms lijkt er op de vrije sponsormarkt sprake van echte concurrentie, zoals het hoort. Rabobank is hoofdsponsor van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, maar ABN Amro steunt maar liefst 68 hockeyclubs. Kies dan als loyale hockeyer maar eens een bank uit waar je je geld wegzet.

Hoewel, vrije markt. Zouden ze bij Feyenoord beseffen dat ze via Fortis en ASR eigenlijk in dienst zijn van de Staat? Noopt dat niet tot bescheidenheid als ze tegen FC Groningen spelen, waarvan de spelers op hun rug de naam Bos Incasso dragen? Trouwens, die andere staatsbank, ABN Amro, is van Ajax nog altijd wel ‘official partner’ zoals dat in die kringen heet.

Aanwijzingen te over dus dat er in de voetbalcompetitie sprake is van concurrentie vervalsende overheidssteun. Mevrouw Kroes te Brussel: werk aan de winkel.

john kroon

    • John Kroon