Van George vernomen

Terwijl de huidige Amerikaanse president zich wederom heeft mogen wentelen in de boter van zijn belofte – die hij, zo weet iedereen heel erg zeker, eerstdaags waar gaat maken – gaan mijn gedachten uit naar de man aan wie hij de pre-emptive strikes van toegedichte onsterfelijkheid te danken heeft: George W. Bush.

Wat voert Dubya dezer dagen toch in zijn schild? Want het is met de goede man inmiddels net als met zijn hobby-schurk, Osama bin Laden: sinds zijn moment van glorie, is het opmerkelijk stil geworden. À propos hobby-schurk, bij gebrek aan resultaat heeft de Amerikaanse justitie ter compensatie een Poolse-Franse viespeuk opgepakt. Ook een hele prestatie.

Maar ik was op zoek naar Bush. Wat zich liet traceren waren glimpjes: een toespraakje ter waarde van 150.000 dollar in Canada hier, een bezoekje aan de Dallas Cowboys daar. Maar echt (ex-)presidentieel wilde het niet worden. De belangrijkste vindplaatsen bleven toch de boze blogs en bumperstickers met teksten als ‘Do you miss me yet?’. Onuitgesproken antwoord: nee.

Volgens Jeb de jongere, die het altijd heeft opgenomen voor George de oudere, moet het eindelijk eens afgelopen zijn met dat gepest. ,,In het vliegtuig op weg naar Washington hoorde ik iemand zeggen dat de jeugdpuistjes van haar kind de schuld waren van George Bush. En dat Chicago de Spelen niet heeft gekregen, is ook al de schuld van mijn broer. ’’ Jeb vond dat flauw. ’s Lands politieke leiders moesten eindelijk eens zelf verantwoordelijkheid leren nemen.

George liet zich onderwijl traceren op een braakliggend stukje grond in Dallas waar zijn 300 miljoen dollar kostende presidentiële bibliotheek zou moeten verrijzen. Hij was, zoveel was duidelijk, druk in de weer met het onderbrengen van zijn unieke gedachtegoed in een poging tot grotere onsterfelijkheid (ook al wist niemand dat dat kon). De minder zachtzinnige pers ter plaatse maakte er meteen gehakt van. Een bibliotheek voor Bush was net zoiets als 300 miljoen dollar besteden aan een diaprojector voor Andrea Bocelli, schreef zij. Het schijnt dat het verder geweldig gaat met George.

Floris-Jan van Luyn

    • Floris-Jan van Luyn