Uitstel van betaling voor DSB Bank

DSB Bank heeft uitstel van betaling gekregen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank heeft daarom gevraagd wegens „een grote uitstroom van liquiditeiten, die het voortbestaan van DSB in gevaar bracht”.

Eigenaar Dirk Scheringa zegt dat het ministerie van Financiën schuldig is aan de vanochtend vroeg ontstane run op de bank. Ambtenaren hebben volgens hem naar media laten uitlekken dat een noodregeling nabij was.

Vanochtend stelde de rechtbank de zogeheten noodregeling in. De Amsterdamse advocaat Rutger Schimmelpenninck en oud-ABN Amro-bestuurder Joost Kuiper zijn tot bewindvoerders benoemd. Vanmiddag zou De Nederlandsche Bank (DNB) met minister van Financiën Wouter Bos een toelichting geven op een persconferentie.

Volgens een woordvoerder van DSB had de Amsterdamse rechtbank een verzoek tot het instellen van een noodregeling afgelopen nacht nog afgewezen, omdat de bank had kunnen aantonen nog te beschikken over voldoende liquide middelen. Vanochtend stelde de rechtbank de noodregeling alsnog in, omdat klanten massaal geld begonnen weg te halen. DSB kan nu niet langer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Rekeninghouders kunnen voorlopig niet bij hun geld komen.

Onder regie van DNB heeft DSB het afgelopen weekend geprobeerd een doorstart te maken met behulp van een consortium van vijf banken, om een faillissement te voorkomen. Onderhandelingen met ABN Amro, ING, Fortis, SNS en Rabobank mislukten omdat de banken de risico’s van claims van gedupeerde hypotheekklanten van DSB te hoog vonden. De besprekingen bij DNB in Amsterdam duurden tot diep in de nacht.

In een persbericht liet minister Bos vanochtend weten dat de problemen bij DSB niet zijn veroorzaakt door de kredietcrisis. „Het gaat om een individuele, relatief klein bank die zelf in problemen is gekomen door de bedrijfsvoering, onrust bij klanten, onduidelijke communicatie en de onzekerheid die daardoor is ontstaan.”

DSB is in acute problemen gekomen doordat klanten de afgelopen twee weken massaal spaartegoeden opnamen, nadat de Stichting Hypotheekleed hen hiertoe had aangespoord. Voorzitter Pieter Lakeman zei met die oproep een faillissement te beogen. Alleen dan zouden zijn cliënten uitzicht krijgen op genoegdoening.

Kwetsbaarheid: pagina 9

AZ: pagina 11