Tegen kritische prikkers

De Meester Kackadorisprijs is zo’n prijs die je beter niet kunt krijgen. Hij is niet bedoeld als eerbetoon, maar als afkeuring – het is meer een pestprijs. De beste kwakzalver van het jaar krijgt hem toegekend door de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK).

Dit jaar was de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) de ongelukkige. In de Koepelkerk in Amsterdam werden de kritische prikkers zaterdag tot ‘onbetwiste winnaar’ van het jaar uitgeroepen. De NVKP is opgericht door homeopaten en antroposofen, twee menssoorten die bij de VtdK louter gevoelens van diepe minachting opwekken. Daar ziet men de kritische prikkers als levensgevaarlijke bestrijders van vaccinaties.

„In de recente discussie over het vaccineren van jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker was de NVKP prominent aanwezig en heeft zij zeker invloed gehad”, schrijft de jury van de Kackadorisprijs. De NVKP koos „blindelings” de zijde van de tegenstanders van deze vaccinatie, „zoals zij dat bij elke vaccinatie deed en doet.”

De prikkers hadden geen afgevaardigde gestuurd om de prijs in ontvangst te nemen. Jammer, want dan had men kunnen terugbijten. Andere alternatieve gelovigen deden dat wel. Al bij het betreden van de Koepelkerk kreeg ik enkele vlugschriften toegestopt, gericht tegen Frits van Dam, secretaris van de VtdK.

Ik liet ze Van Dam zien, en hij reageerde tamelijk onbewogen, gewend als hij is aan hatemails sinds hij een column over medische zaken in De Telegraaf schrijft.

Ook de inhoud van deze vlugschriften liegt er niet om. Een zekere Th.H.L. Michiels noemt de anti-kwakzalvers „een stel maatschappelijk gestoorde en gefrustreerde fanaten”. „Hun gedrag en hun acties moeten we dan ook beschouwen als een gruwelijke plaag van ongekende maatschappelijke omvang waardoor excellente en intussen door talrijke patiënten geprefereerde alternatieve behandelingen geen enkele kans krijgen!”

Geen enkele kans? Als ik de andere nominaties voor de Kackadorisprijs bekijk, valt dat nogal mee. Daar was Sandra Roelofs, de Georgische presidentsvrouw, die volgens het juryrapport in zee ging met „de warhoofden van Homeopaten zonder Grenzen”. RTV Utrecht liet elke week een natuurgenezer aan het woord, Harry Mens deed bij RTL 7 hetzelfde met allerlei kwakzalvers en Achmea Zilveren Kruis, winnaar Kackadorisprijs 2004, heeft „haar leven sindsdien niet gebeterd”.

Nog meer? Het Slingelandziekenhuis in Doetinchem koestert een anesthesist die Chinese acupunctuur toepast. En de Mediq-apotheek (keten van 200 apotheken) levert „schaamteloos homeopatische middelen af”. „De jury roept u op deze apotheken zoveel mogelijk te mijden.”

In de goedgevulde Koepelkerk roerden zich enkele vrouwelijke alternatieve gelovigen. „Ik ben verstoord over uw arrogantie”, riep een vrouw tegen spreker Rien Vermeulen, hoogleraar neurologie bij het AMC. „Ik ben blij dat u mij afmaakt”, riep een vrouw met een geblondeerde paardenstaart, „dat is Obama ook overkomen. Mijn waarheid heeft de toekomst: homeopathie!”

Toen was het theepauze. „Een ongepaste opmerking over Obama”, verzuchtte een dame naast mij. Ik snelde de frisse lucht in, blij dat mijn gezondheid mij nog even toestond uit handen te blijven van reguliere, en vooral, alternatieve genezers.

    • Frits Abrahams