Overheid rekent zelf af

Het was even wennen aan het idee. Het Justitieel Incassobureau rekent zelf af. Wie ondanks twee aanmaningen zijn verkeersboete niet betaalt ziet het bedrag gewoon afgeschreven van zijn bank- of girorekening, berichtte RTL Nieuws gisteren.

Automatische incasso’s kun je achteraf terugdraaien met één telefoontje. Dat schijnt hier niet het geval te zijn. Dit jaar heeft Justitie al 54.000 keer gebruik gemaakt van deze zelfbedieningsmethode. En je moet ook €19,26 kosten betalen voor de eer. Ter geruststelling: het is eigenlijk een service die u kosten bespaart.

Het Justitieel Incassobureau heeft je bankrekening onthouden van een vorige boete of kreeg het van de Belastingsdienst. Heerlijk als alles in de Grote Databank staat. De Naakte Mens is een mooie nieuwe website over deze wondere datawereld.

Het incasso-bericht tekent de verharding van de strijd die de Nederlandse overheid met zijn klanten (voorheen ‘burgers’) voert. Te hard rijden en de boete niet betalen is niet goed, maar gewoon geld komen halen zonder kloppen gaat ook heel ver.

    • Marc Chavannes