Oproep aan Britse politici declaraties terug te betalen

Uitgerekend op de eerste dag na hun lange zomerreces worden honderden Britse Lagerhuisleden, premier Gordon Brown incluis, vandaag opnieuw achtervolgd door het declaratieschandaal. Dit voorjaar leidde de nonchalante wijze waarop parlementariërs op kosten van de gemeenschap van alles declareerden voor hun tweede woning tot een storm van verontwaardiging.

Vandaag valt bij honderden Lagerhuisleden een brief op de mat van Sir Thomas Legg, een voormalige ambtenaar die op verzoek van de regering de declaraties van de Lagerhuisleden van de afgelopen vijf jaar heeft doorgespit. Daarin roept hij hen op geld terug te betalen, dat ze volgens hem ten onrechte hebben opgestreken. Weliswaar kan Legg hen niet dwingen, maar de morele en politieke druk om mee te werken is groot.

Legg hanteert grenzen van wat volgens hem „in redelijkheid” had mogen worden gedeclareerd, voor het schoonmaken van de tweede woning bij voorbeeld een maximum van 2.000 pond (2.200 euro) per jaar en voor tuinieren 1.100 euro per jaar.

Veel Lagerhuisleden, ook premier Brown, zaten daar boven. Ook tikt Legg Brown naar verwachting op de vingers voor het declareren van een abonnement op tv-kanaal Sky Sports. Blijft het terug te betalen bedrag in het geval van de relatief sobere Brown beperkt tot zo’n 5.500 euro, bij sommige anderen gaat het om ruim 110.000 euro.

Brown heeft gisteren al gezegd dat hij zich zal neerleggen bij Leggs oordeel. Hij riep andere parlementariërs op het zelfde te doen. Maar Sir Stuart Bell, net als Brown lid van Labour, stelde gisteren dat het niet fair is achteraf nieuwe criteria vast te stellen voor oude declaraties. Sommige parlementariërs hebben al laten weten zo nodig naar de rechter te stappen.

Het probleem was dat veel Lagerhuisleden meenden dat ze met de declaraties voor hun tweede woning – nodig omdat veel parlementariërs van buiten Londen zowel in de hoofdstad als in hun kiesdistrict een woning moeten aanhouden – hun gang konden gaan, omdat de regels hiervoor zo vaag waren. Zo declareerden ze onder meer een eendenhuis in een vijver, hondenvoer, luiers en de schoonmaak van een slotgracht.

De politici hebben drie weken om te reageren. In december maakt Legg zijn bevindingen naar verwachting openbaar. Veel parlementariërs hebben al vrijwillig geld terugbetaald. De declaratieregels zijn inmiddels aangescherpt.