Nederlaag in Saarland voor Oskar Lafontaine

De Duitse deelstaat Saarland krijgt waarschijnlijk een coalitie van christen-democraten (CDU), liberalen (FDP) en Groenen. Na afronding van de onderhandelingen kan deze politieke combinatie, bekend als de ‘Jamaica-coalitie’ voor het eerst in de Bondsrepubliek op deelstatelijk niveau worden beproefd. Tot nu toe werken de betrokken partijen alleen in enkele gemeenteraden samen.

Bij de regionale deelstaatverkiezingen van zes weken geleden in Saarland verloor de alleen regerende CDU. Die Linke van de nationaal bekende Oskar Lafontaine was de grote stembuswinnaar.

Lafontaine heeft het fractievoorzitterschap van zijn partij in de Bondsdag dit weekend opgegeven, in de hoop op een leidende rol in zijn thuisstaat. Hij stuurde daar aan op een samenwerkingsverband van sociaal-democraten, Die Linke en Groenen. Deze rood-rood-groene coalitie wordt onmogelijk gemaakt door Lafontaine’s politieke tegenstanders; volgens waarnemers „een nederlaag voor de keizer van Saarland”. Lafontaine was hier als sociaal-democraat jarenlang premier. Sinds ruim twee jaar leidt hij de uiterst linkse partij Die Linke.

In Brandenburg wil de SPD wel gaan regeren met Die Linke, kondigde SPD-premier Matthias Platzeck vanmiddag aan. Daarover was de afgelopen dagen een machtsstrijd binnen de SPD losgebarsten. De populaire Platzeck hoopt tegen morgen een coalitieakkoord te hebben. De SPD regeerde tot nu in een coalitie met de CDU. Ook in de deelstaat Thüringen wordt volop onderhandeld.

Landelijke politici in Berlijn volgen de ontwikkelingen in de deelstaten met grote belangstelling. Principiële koerswijzigingen in de regio kunnen van belang zijn voor de formele en informele machtsverhoudingen in het land.