Minister uitleg gevraagd over positie Leers

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) moet de Tweede Kamer opheldering verschaffen over „de mogelijke belangenverstrengeling” van burgemeester Gerd Leers van Maastricht.

Dat zegt het Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) in reactie op een publicatie in NRC Handelsblad van dit weekend. Daaruit blijkt dat de CDA’er Leers zijn positie als burgemeester van Maastricht heeft ingezet voor privébelangen. Hij schakelde onder meer in december vorig jaar de Bulgaarse ambassadeur in Nederland in, bij een conflict met de bouwer van zijn villa in Byala, aan de Zwarte Zee. De brief aan de ambassadeur ondertekende hij met ‘Gerd Leers, burgemeester van Maastricht’.

CDA, PvdA en VVD wachten het door het Maastrichtse college gevraagde onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) af. Kamerlid Fred Teeven (VVD) noemt de kwestie „smoezelig”. „Leers is een handige man, maar dit heeft hij niet handig gedaan.” Hij vindt dat Leers weg moet als het onderzoek de feiten in de krant bevestigt.

De meeste fractievoorzitters in de Maastrichtse raad onthouden zich van commentaar. Ook zij wachten het BING-onderzoek af. „Dat moet zorgvuldig, maar ook snel gebeuren”, zegt Manon Fokke, fractievoorzitter van de PvdA, veruit de grootste partij in Maastricht. „Gaat het onderzoek lang duren, dan is dat niet goed voor de stad.”

Jan Hoen, fractievoorzitter van de Christelijke Volkspartij (CVP), heeft geen vertrouwen in het BING-onderzoek. Hij wil een door de raad geïnitieerd onafhankelijk onderzoek, liefst geleid door een jurist. Oud-wethouder Hoen kreeg eind 2007 een conflict met Leers. Die vond dat het christen-democratische raadslid niet tegelijk vertegenwoordiger van horeaca-organisaties en fractiewoordvoerder horecabeleid kon zijn. Een rapport van BING ondersteunde toen Leers’ standpunt. De zaak leidde tot het opstappen van Hoen bij het CDA en de oprichting van een eigen partij, de CVP.

Nico Nollen, de Maastrichtse topambtenaar die voor een kwart eigenaar is van het Bulgaarse vakantieproject, heeft zich inmiddels ziek gemeld. Volgens zijn advocaat is hij aangeslagen door de publicaties.