Mariniers voorkomen kaping Franse schepen

Franse mariniers hebben zaterdag op de Indische Oceaan de kaping van twee Franse vissersschepen weten te voorkomen. Het is voor het eerst sinds Frankrijk in juli mariniers op Franse vissersschepen heeft gestationeerd, dat militairen het vuur hebben geopend op piraten. De Nederlandse regering weigert het Franse voorbeeld te volgen uit vrees voor geweldsescalatie.

De aanval op de Franse tonijnvissers vond plaats op ongeveer 350 kilometer ten noorden van de Seychellen, zo heeft de Franse marine verklaard. De piraten, in twee bootjes, werden eerst gewaarschuwd met vuurpijlen en waarschuwingsschoten. Nadat de zeerovers zelf het vuur hadden geopend met kalasjnikovs, is gericht teruggeschoten, aldus de marine.

Onduidelijk is of er piraten geraakt zijn tijdens de actie. Aan Franse zijde vielen volgens de verklaring geen gewonden. Later op zaterdag onderschepte de kustwacht van de Seychellen elf piraten die bij de aanval betrokken zouden zijn geweest. De elf werden vanochtend echter vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Internationaal bestaat discussie over de wenselijkheid van mariniers aan boord van particuliere schepen bij Somalië, waar veel piraten actief zijn. Frankrijk is het enige westerse land dat deze stap gezet heeft. Er vissen naar schatting tien Franse boten naar tonijn in de Indische Oceaan.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders heeft in de zomer vergeefs gepleit voor mariniers op Nederlandse koopvaardijschepen. Minister van Defensie Van Middelkoop (ChristenUnie) verklaarde tegenover de Tweede Kamer te vrezen voor geweldsescalatie en juridische complicaties.

Ook Spaanse rederijen hebben vergeefs gepleit voor mariniers aan boord. Vorige week kaapten piraten een Spaanse tonijnvisser met 36 opvarenden. (AFP, AP)