Licht en koffie

„Licht en koffie”, zei de makelaar, terwijl hij de metershoge luiken van het schemerige appartement opentrok, „dat is wat ik mis als ik in het buitenland ben.” Een baan van gouden zonlicht veroverde in één nanoseconde de ruimte.

De Hongerige Man en ik knipperden met onze ogen en deden een stap vooruit, richting het sierlijke smeedijzeren hek van het achttiende-eeuwse balkon. Onder ons kroop de stad omlaag. En daar, in de diepte, glinsterde het zilveren water van de Taag.

Nee, we waren geen moment van plan een huis in Lissabon te kopen. Maar het is wel lollig om een van de vele gerestaureerde panden die er te koop staan te bezichtigen. En verdomd, licht en koffie. Dat is precies wat ik gemist had, sinds ik twee jaar geleden voor het laatst in Portugal was.

Portugal heeft minstens zo’n geurige koffiecultuur als Italië. In elke willekeurige straat in elke willekeurige Portugese plaats vind je om de vijftig meter een koffietent. Eenvoudige kioskjes vaak, met een paar gammele formica tafeltjes en stoelen. Maar wél met een reusachtig, opzichtig glimmend roestvrijstalen koffiemonster. En de hele dag door klanten.

Niet alleen de koffiecultuur, maar ook de Portugese koffie kan beslist wedijveren met Italiaanse. Hij smaakt fris, en dat is een van de belangrijkste eigenschappen voor koffie. Het lekkerst is-ie in espressovorm – ‘uma bica’ – klein en zwart. En als het even kan natuurlijk vergezeld door een warme, versgebakken pastel de nata.

Morgen meer over die heerlijke Portugese custardgebakjes. Vandaag een recept voor sopa de abobora. Ik zag afgelopen zaterdag joekels van pompoenen liggen op de biologische markt op de Praça Principe Real. En in een klein eettentje lunchten we met deze soep:

Voor 4 personen:

2 uien

1 (stuk) pompoen van een kleine kilo

een flinke klont boter

ruim 1 liter kippenbouillon (zelfgemaakt of van een blokje)

2 eidooiers

125 ml slagroom

sap van ½ - 1 citroen

een half bosje koriander, fijngehakt

Schil en snipper de uien. Schil de pompoen – tenzij hij onbespoten is: dan kun je de schil ook opeten – verwijder draden en zaden en snijd in blokjes. Smelt de boter in een koekenpan en fruit hierin de uien 10 minuten tot ze glazig zijn, maar nog niet gekleurd. Voeg de pompoenblokjes en de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook, leg een deksel op de pan en laat 25 tot 30 minuten zachtjes koken, tot de pompoen boterzacht is. Pureer de soep met een staafmixer. Klop in een kom de eidooiers los met room en citroensap en roer dit mengsel door de soep; de soep mag nu niet meer koken, anders kan hij gaan schiften. Breng de soep op smaak met zout, peper en citroensap en serveer bestrooid met koriander.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over de Portugese keuken op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke pasta met Sandro.

    • Janneke Vreugdenhil