Leger Pakistan bevrijdt 39 gijzelaars na aanval

Pakistaanse commando’s hebben gisteren 39 gijzelaars bevrijd uit handen van gewapende strijders, waarschijnlijk van de Pakistaanse Talibaan. De confrontatie in de buurt van het hoofdkwartier van het Pakistaanse leger in Rawalpindi kostte drie gijzelaars, twee commando’s en vier gijzelnemers het leven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, noemde de gijzeling in het hoofdkwartier een bewijs van de toegenomen bedreiging van de autoriteit van de Pakistaanse staat.

De gewapende strijders hadden de zwaar bewaakte hoofdkwartieren zaterdag aangevallen. Bij het gevecht kwamen volgens het leger vier strijders en zes militairen om het leven.

Gisterochtend bestormden de elitetroepen het gebouw waarin de militanten met hun gijzelaars zaten. Eén gewonde gijzelnemer kon worden gearresteerd. Volgens het leger was hij een leider van de rebellen.

De confrontatie tussen het leger en de Talibaan in Rawalpindi volgde op een serie aanslagen in het noordwesten van Pakistan. Vrijdag vielen bij een bomaanslag op een bus in de Pakistaanse stad Peshawar 49 doden. Vorige week maandag pleegde een terrorist een zelfmoordaanslag op een kantoor van de Verenigde Naties in de hoofdstad Islamabad.

De Pakistaanse Talibaan, een alliantie van militante moslimextremistische groepen die opereert vanuit de nabijgelegen tribale grensregio’s, heeft de afgelopen weken geregeld van zich laten horen met aanslagen. Terrorismedeskundigen vermoeden dat de beweging wil aantonen dat zij zich heeft herpakt na de dood van haar leider Baitullah Mehsud, twee maanden geleden.

Ook kan de reeks aanslagen gezien worden als een waarschuwing tegen het leger, dat een groot offensief in het bolwerk Zuid-Waziristan voorbereidt. Hoge officieren spreken over die operatie als „de moeder aller veldslagen”. Het langverwachte grondoffensief zal „zeer binnenkort” plaatsvinden, zei de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken gisteren. (Reuters, AFP, AP, BBC)